Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

POBUNA NA ZAPADU BOSNE: Hrvatima smeta srbovanje, uputili pismo vlastima…

Hrvati iz Grahova poslali općinskom Vijeću otvoreno pismo u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo

 

Napominjemo da se kao nositelj pojavljuje općinsko vijeće Grahova koje je višenacionalno i kao takvo bi trebalo voditi brigu da svojim postupanjem ne izazove međunacionalno trvenje i moguće ekscese, navodi se u pismu.

Općinsko vijeće Grahova organizira Dan općine Grahovo, u kojoj živi nacionalno miješano stanovništvo, ali prema ovom protokolu ispada da u grahovskoj općini obitava samo srpski narod, negirajući postojanje drugih i drugačijih, što vrijeđa vjerske, nacionalne i ljudske osjećaje hrvatskog naroda. Tim povodom Hrvati iz Grahova općinskom Vijeću su poslali otvoreno pismo u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo, piše Ljudski.ba.

– Sam Dan grada na Preobraženje Gospodnje je diskutabilan, većinski narod nije mudro postupio u odabiru koji događaj, svetac… bi bio najpodesniji da se zadovolje i drugi narodi s područja općine. Da se je promišljalo uzeo bi se dan sv. Ilije 2. 8., koji se posebno slavi kod pravoslavnih oko Grahova, a tog datuma je i katolički svetac Gospa od Anđela.

Liturgija je određena opet jednonacionalno, kao i polaganje vijenca. Po nama na Dan općine vijenci se trebaju polagati i odati počast žrtvama obaju naroda. Zašto? Zato što se obilježava Dan općine Grahova, a organizira ga Općinsko vijeće i općina Grahovo. Proslavu Dana Grada ne organizira neka nevladina udruga, stranka ili vjerska zajednica, već  općinska vlast i tog dana se mora paziti da se zastupe svi interesi naroda i nacionalnih manjina koji žive na području općine.

Opasno je nastupati jednonacionalno, tu se trebaju gledati osjećaji drugih, jer na primjeru stradanja 1941. i ovog posljednjeg rata morali smo naučiti, sto znaci biti jednostran i ne poštivati druge.

Nama Hrvatima nije jasan doprinos Goluba Babića, jednog od vođa ustanka 1875.-1878. godine u općini Bosansko Grahovo, taj ustanak nije donio ništa dobro ovom kraju, ni Srbima, a još manje Hrvatima, koji su tada protjerani sa svojih ognjišta, a mogli su se vratiti tek 1878., po okupaciji BiH od strane Austro-ugarske monarhije.

Napominjemo da se kao nositelj pojavljuje općinsko vijeće Grahova koje je višenacionalno i kao takvo bi trebalo voditi brigu da svojim postupanjem ne izazove međunacionalno trvenje i moguće ekscese.

Ukoliko ustrajete na ovakvom Protokolu predstavnici hrvatskog naroda ne će se odazvati i ne mogu biti nazočni na proslavi dana općine na kojoj se gazi njihovo dostojanstvo i nacionalni ponos, navodi se u pismu kojeg potpisuju: Udruga don Juraj Gospodnetić, Udruga Dinara-Ponore, Mjesna Zajednica Uništa i Hrvatski vijećnici općinskog vijeća Bosansko Grahovo.

slobodna-bosna.ba/vijest/314835/pobuna_na_zapadu_bosne_hrvatima_smeta_srbovanje_uputili_pismo_vlastima.html

Povezane objave

Alijinu sinu treba suditi za veleizdaju

HF

Izmišljanje povijesti novovjekih “Bošnjaka”

HF

Veliko djelo fra Didaka Buntića

HF

Šerijatizacija na djelu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više