Hrvatski Fokus
Povijest

Srijem i Boka Kotorska dio su hrvatskoga državnog područja

Prema Konstantinu Porfirogenetu – koji nije bio ustaša – Raška je bila sastavni dio Hrvatskog kraljevstva sve do 1217. kad se je osamostalila i bila samostalna do dolaska Turaka 1371.

 

Odlučio sam analizirati knjige dr. Nikole Žutića i o tome javno objaviti svoj sud. Inače, car Konstantin Porfirogenet (nije bio ustaša!) iznio je precizne podatke o Hrvatima, Bugarima i Srbima. To je javno objavljen dokument i moramo ga se držati. Raška je prema njemu bila sastavni dio Hrvatskog kraljevstva sve do 1217. kad se je osamostalila i bila samostalna do dolaska Turaka (1371.). Nemanjići su nedvojbeno Hrvati. Srbska država ne postoji sve do 1878. godine, a Hrvatska i Bugarska su imale zajedničku granicu tu negdje iza Drine.

Nije važno što je netko učio, nego ono što piše u dokumentima.

Ad 1.

Kad su Avari napali Bizant car Heraklije pozvao je u pomoć Hrvate. 

Ad 2.

Nakon što su otjerani Avari Bizant je odredio područje na kojem će živjeti Hrvati.

Ad 3.

Car Konstantin Porfirogenet to navodi – dajući upute svom nasljedniku – i kaže da oni nastanjuju područje između rijeke Raše, rijeke Drave i rijeke Drine i Jadranskog mora.

Ad 4.

Na Duvanjskom saboru, 753. godine – u vrijeme kralja Budimira Sveta Stolica i Bizant priznaju Hrvatsko kraljevstvo, koje graniči s Bugarskm. Tu negdje na Balkanu žive Srbi, ali se ne zna gdje.

Ad 5.

Godine 1102. 12 hrvatskih plemena prihvaća Kolomana za svog kralja, koji je istodobno kralj Ugarske. Koloman se posebno kruni hrvatskom krunom. Hrvatsko-ugarsko kraljevstvo je dvojna država, a Hrvatska nikada nije postala dio Ugarske.

Ad 6.

Hrvatsko-ugarskom nagodbom to je i potvrđeno, pri čemu su Srijem i Boka Kotorska dio hrvatskog državnog područja.

Ad 7.

Hrvatsko kraljevstvo, koje se nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe zove Trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, nikada nije ušlo u Državu Srba, Hrvata i Slovenaca = Jugoslaviju, a Srijem nikada nije postao dio Države Srbije.

Ad 8.

Od 16. listopada 1918. Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija ujedinjena je s Bosnom i Hercegovinom.

Ad 9. 

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija izišla je 29. listopada 1918. iz Austro-Ugarske i nije sudjelovala (za razliku od Austrije i Ugarske) U mirovnim pregovorima.

Ad 10.

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija imala je kralja, Sabor, Zemaljsku vladu i bana. Nikada nije imala državno tijelo, koje bi se zvalo Jugoslavenski odbor ili Narodno vijeće. Dakako, nikada nije niti utemeljena država, koja bi se zvala Država Slovenaca, Hrvata i Srba.

Ad 11.

Sve ovo zatražio sam (putem 7 tužbi) da se utvrdi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Čekam poziv za raspravu. Ako želite mogu Vas predložiti za svjedoka, pa na Sudu recite što imate.    

Ad 12

Srpska država ne postoji prije 1878. godine. 

Ad 13.

Dakako, vjerojatno je i prije toga postojao srbski narod, ali se nije pojavljivao pod tim imenom kao cjelina. Koristio se je izraz RAJA.

Ad 14

Konstantin Porfirogenet kaže svome nasljedniku, dakako ono što je neosporno i što zna, da je Raška (sada: Sandžak) jedna od pokrajina u Hrvatskom kraljevstvu. On – naravno – ne zna da će Raška 1217. postati država i trajati sve do 1371. godine.

Ad 15

Međutim u 15. stoljeću Dubrovčanin Mavro Orbini zna da su Rašani poseban narod (nakon osamostaljenja Raške), koji nema nikakve veze sa Srbima.

Ad 16

Rašani su izvorni Hrvati, pa su i Nemanjići (zajedno sa Svetim Savom) Hrvati.

Ad 17

Dr. Atif Hadžikadić; gradonačelnik Sarajeva za vrijeme Drugog svjetskog rata, s razlogom kaže da su Turci 400 godina trpili Srbi, ali ovi su njih – do zadnjeg – otjerali kroz 40 godina.

Ad 18

Srbi su fin i kulturan narod, ali ih vodi Beogradska čaršija sastavljena od Cincara, Vlaha i Cigana, imperijalno raspoloženih, koji žele i dana istrijebiti muslimane u Bosni.

Ad 19.

Nikola Pašić je Cincar, a Karađorđevići su cigani (koji su se izvorno bavili “kalajisanjem šerpa i lavora”).

Ad 20.

Izlaz je u Državnoj zajednici Hrvatske, Bosne (s Hergovinom) i Srijema. Trebamo se vratiti tamo gdje smo bili 16. listopada 1918.

Dr. sc. Tomislav Dragun

Povezane objave

Na putu u crkvu saznao sam da je umro zločinac Tito

hrvatski-fokus

Historiografska vrijednost

HF

Kamikaze Romana Pavića

hrvatski-fokus

Godišnje nagrade Dana hrvatske knjige

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više