Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Sjedinjene Države proizvode više nafte nego bilo koja zemlja u povijesti

Unatoč tvrdnjama da je predsjednik Biden vodio rat protiv američke energije, Sjedinjene Države crpe rekordne količine nafte

 

Dok se svijet bori s egzistencijalnom krizom klimatskih promjena, ekološki aktivisti žele da predsjednik Joe Biden postupno ukine naftnu industriju, a republikanci tvrde da to već radi. U međuvremenu, iznenađujuća stvarnost je da Sjedinjene Države crpe naftu žestokim tempom i na putu su da proizvedu više nafte nego bilo koja zemlja u povijesti.

Sjedinjene Države trebale bi proizvesti globalni rekord od 13,3 milijuna barela dnevno sirove nafte i kondenzata tijekom četvrtog tromjesečja ove godine, navodi se u izvješću koje je u utorak objavio S&P Global Commodity Insights.

Prošlog mjeseca tjedna proizvodnja nafte u SAD-u dosegnula je 13,2 milijuna barela dnevno, priopćila je američka Uprava za energetske informacije. To je malo iznad rekorda iz doba Donalda Trumpa od 13.1 milijuna postavljenog početkom 2020. neposredno prije nego što je kriza Covid-19 poslala pad proizvodnje i cijena. To je pomoglo da se zataškaju cijene sirove nafte i benzina.

Američka proizvodnja – predvođena bušačima nafte iz škriljevca u Teksasu i Permskom bazenu Novog Meksika – toliko je jaka da šalje zalihe u inozemstvo. Amerika izvozi istu količinu sirove nafte, rafiniranih proizvoda i tekućina za prirodni plin kao što to proizvode Saudijska Arabija ili Rusija, priopćio je S&P.

‘Rub potpunog neuspjeha’: Nacrt summita o klimi odustao od spominjanja postupnog ukidanja fosilnih goriva i razljutio zagovornike

“To je podsjetnik da je SAD obdaren ogromnim rezervama nafte. Našu industriju nikada ne treba podcjenjivati”, rekao je Bob McNally, predsjednik Rapidan Energy Group.

Rekordna proizvodnja u SAD-u pomaže u neutraliziranju agresivnih smanjenja opskrbe namijenjenih podupiranju visokih cijena OPEC+, uglavnom Saudijske Arabije i Rusije. Drugi proizvođači nafte izvan OPEC-a, uključujući Kanadu i Brazil, također crpe više nafte nego ikad prije. (Brazil bi se trebao pridružiti OPEC+ sljedeće godine.)

Snaga američke proizvodnje zatekla je stručnjake nespremne. Analitičari Goldman Sachsa smanjili su u nedjelju prognozu cijena nafte sljedeće godine. Banka je priopćila kako je “ključni razlog” snižene prognoze obilje američke opskrbe.

Globalna potražnja za sirovom naftom trebala bi dosegnuti rekord u 2024. godini – ali će se “lako zadovoljiti” rastom ponude, prema projekcijama S&P-a.

Cijene plina blizu 3 USD

Sve je to pomoglo da cijene nafte ostanu relativno pod kontrolom. Nakon koketiranja sa 100 dolara po barelu ranije ove godine, sirova se od tada vratila na raspon od 70 do 75 dolara.

Rast cijena nafte i glavobolje u pomorskom prometu nakon napada na Crveno more riskiraju novi val inflacije

Cijene energenata skočile su ovog tjedna nakon što je BP zaustavio isporuke kroz Crveno more zbog sigurnosnih razloga. Ipak, američkom naftom trguje se ispod 74 dolara za barel, znatno ispod mjesta na kojem je bila kada je Hamas napao Izrael 7. listopada.

Cijene plina približile su se psihološki važnoj razini od 4 dolara po galonu u rujnu. Međutim, cijene na crpki u međuvremenu su oštro pale, što je pomoglo u ublažavanju inflatornog pritiska na američko gospodarstvo.

Nacionalni prosjek galona običnog plina iznosio je u utorak 3,08 dolara po galonu, u odnosu na 3,14 dolara prije godinu dana, navodi AAA.

‘Bidenov rat protiv energije’

Unatoč rekordnoj proizvodnji, Biden se našao na udaru kritika zbog svoje energetske politike. “Nažalost, ova uprava nastavlja provoditi politike osmišljene kako bi ograničila pristup novoj proizvodnji – ponajviše na saveznim zemljama i vodama. Svijet će i dalje zahtijevati više energije, a ne manje, i pozivamo kreatore politike da prepoznaju ulogu koju američka proizvodnja energije može igrati kao stabilizirajuća sila za potrošače ovdje kod kuće i širom svijeta”, izjavio je u utorak viši potpredsjednik Američkog instituta za naftu za politiku, ekonomiju i regulatorna pitanja Dustin Meyer.

U rujnu je pododbor Zastupničkog doma za energiju i mineralne resurse održao saslušanje pod nazivom: “Bidenov rat protiv domaće energije prijeti svakom Amerikancu.”

Republikanski sen Dan Sullivan s Aljaske upozorio je u govoru na podu da je rat Bidenove administracije protiv energije “dar našim protivnicima”.

Ranije ovog mjeseca na predizbornoj debati predsjednika GOP-a, guverner Floride Ron DeSantis obećao je “otvoriti svu našu domaću energiju za proizvodnju” kako bi “snizio cijene plina”. DeSantis je dao sličan komentar u gradskoj vijećnici CNN-a prošlog tjedna.

To što će SAD proizvesti više nafte nego bilo koja zemlja ikad prije potkopava argument da je Biden vodio rat protiv američke energije.

Predsjednici ne određuju proizvodnju nafte

Naravno, to ne znači da je Bidenova politika ta koja je utrla put rekordnoj američkoj proizvodnji nafte, niti da bi Bijela kuća požurila preuzeti zasluge za to.

McNally, bivši dužnosnik za energetiku bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, izjavio je kako predsjednici ne mogu puno učiniti glede američke proizvodnje nafte, osim preuzimanja drastičnih izvanrednih ovlasti.

Za razliku od zemalja OPEC-a, proizvodnju nafte u Sjedinjenim Državama u velikoj mjeri određuje slobodno tržište.

“Nije da predsjednik Biden ili bilo koji predsjednik ima brojčanik u Ovalnom uredu kako bi povećao proizvodnju”, rekao je McNally.

Umjesto toga, porast proizvodnje u SAD-u potaknut je pametnijim i učinkovitijim poslovanjem naftnih kompanija. Energetske tvrtke smislile su načine kako istisnuti sve više nafte iz zemlje – često bez dramatičnog povećanja bušenja.

Naftna revolucija iz škriljevca potaknuta je novim tehnikama bušenja koje su otključale nove resurse. Ali ova tehnika može biti složenija i zahtijeva ogromne količine vode.

‘Udaranje i vrištanje’

Ipak, McNally je rekao da je Bijela kuća prisiljena prebaciti ton na fosilna goriva sa stajališta usmjerenog na klimu 2020. i početkom 2021. na nešto neutralnije.

Prošle su godine cijene plina skočile iznad 5 dolara po galonu nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je izazvalo paniku na tržištu nafte. Biden je pozvao američke naftne kompanije da crpe više nafte – upravo suprotno od onoga što znanstvenici za klimu traže.

U ožujku je Bidenova administracija čak odobrila projekt bušenja nafte Willow, kontroverzni pothvat bušenja ConocoPhillips na Aljasci koji je desetljećima bio u zastoju. To zeleno svjetlo došlo je suočeno s dubokim kritikama klimatskih skupina zabrinutih zbog rizika za okoliš i zdravlje.

“Predsjednik Biden povučen je udarajući i vrišteći iz svoje početne strategije zadržavanja u zemlji prema pragmatičnijoj politici”, rekao je McNally, ističući da je administracija “opljačkana realnošću visokih cijena plina i ruske invazije na Ukrajinu”.

Matt Egan, CNN, https://edition.cnn.com/2023/12/19/business/us-production-oil-reserves-crude/index.html

Povezane objave

Cijene ukapljenog plina

HF

Što da se radi? Treba nam vlast razuma!

HF

Ovo je moja istina o Ini

HF

Novi model tržišta električne energije bit će vrlo izazovan u primjeni

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više