Hrvatski Fokus
Kultura

Mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj

Međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive“ u Galeriji umjetnina Split

 

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao i u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive“ predstavlja se 22. veljače 2024. u Galeriji umjetnina u Splitu.

Projekt je rezultat istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija, a ujedno predstavlja i određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj. Cilj projekta je osvijestiti nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim zbirkama i programskim realizacijama koje do sada imaju udio tek 10 – 15 %. Umjetnička produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. Kroz tematske cjeline izložba, uz radove iz muzejskih fundusa, predstavlja i umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj umjetnički rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni a nisu nužno zastupljene u muzejskim zbirkama.

Tranzicijska generacija

U fokusu istraživanja i izložbe su umjetnice aktivne tijekom i nakon 1990-ih (tzv. tranzicijska generacija), od vremena kada promjenu paradigme u umjetnosti prate smjena ideologija, tranzicije i socio-politička previranja. Navedene društvene promjene uvelike su utjecale na vidljivost autorica koje su ostvarile radove visoke umjetničke kvalitete, ali okolnosti (rat, geopolitičke promjene, migracije) su na neki način njihovu produkciju stavile na margine vidljivosti što je utjecalo i na muzejske otkupe, kao i na njihovu nedostatnu kritičku i teorijsku vidljivost. Dio istraživanja obuhvaća i izbor umjetnica aktivnih još 1980-ih godina koje su bile odmaknute od dominantnih umjetničkih narativa tog vremena. Ovim projektom nisu obuhvaćene umjetnice rođene u posljednjoj dekadi 20. stoljeća i mlađe, koje su ipak svoju umjetničku karijeru započele i razvile u vremenu koje je donekle već postalo svjesno ranijih ograničenja. Ipak, postoji nužnost promjene dosadašnjih paradigmi i stoga ovaj projekt kroz timski rad i umrežavanje srodnih institucija nastoji omogućiti jačanje svjesnosti o važnosti jednakosti i istih mogućnosti i promidžbe produkcije autorica na polju vizualnih umjetnosti.

Na izložbi u Galeriji umjetnina su predstavljeni radovi umjetnica: Marija Ančić, Breda Beban, Duška Boban, Mara Bratoš, Sonja Briski Uzelac, Jasenka Bulj, Branka Cvjetičanin, Tanja Dabo, Vlasta Delimar, Tanja Deman, Jadranka Fatur, Vera Fischer, Maja S. Franković, Sonja Gašperov, Sanja Iveković, Vlatka Horvat, Ana Hušman, Helena Janečić, Paulina Jazvić, Ivana Jelavić, Nives Kavurić – Kurtović, Božena Končić Badurina, Mirna Kutleša, Nina Kurtela, Ana Kuzmanić, Margareta Lekić, Kristina Leko, Dubravka Lošić, Kristina Marić, Ines Matijević Cakić, Alieta Monas Plejić, Petra Mrša, Ana Opalić, Ivana Pegan, Jelena Perić, Renata Poljak, Vesna Popržan, Ana Požar Piplica, Nika Radić, Lala Raščić, Kristina Restović, Nika Rukavina, Neli Ružić, Nives Sertić, Sofija Silvia, Marijana Stanić, Sandra Sterle, Lana Stojićević, Jasna Šikanja, Vlatka Škoro, Sandra Vitaljić, Ivona Vlašić, Mirjana Vodopija, Zlata Vucelić, Anabel Zanze, Vlasta Žanić, Darija Žmak Kunić.

Međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive“ je nastao u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.

Izložba ostaje otvorena do 30.ožujka 2024. godine.

Nives Matijević

Povezane objave

Umjetnička instalacija „Ambis“ Vice Tomasovića na Filozofskom fakultetu u Splitu

hrvatski-fokus

Zvonko Kucelin u objektivu

HF

Tekuća ulja na velikom formatu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

LADO – folklorna čarolija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više