Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Izvješće Sipri o obrambenom sektoru

Toliko prihoda ostvaruju najveće svjetske kompanije za proizvodnju oružja

 

Američke tvrtke za proizvodnju oružja dominiraju globalnim tržištem oružja – ali njihova prodaja se smanjuje, prema nedavnoj studiji Instituta Sipri. Međutim, dugoročno gledano, industrija će vjerojatno snažno rasti. 100 najvećih kompanija za proizvodnju oružja na svijetu predalo je prošle godine 597 milijardi dolara od prodaje oružja i vojnih usluga. Rezultat je to podataka koje je objavio Stockholmski institut za mirovna istraživanja (Sipri). Prema izvješću, to predstavlja pad od 3,5 posto u odnosu na 2021. godinu nakon prilagodbe inflaciji. Ipak, ukupan promet industrijskih divova u 2022. godini i dalje je bio 14 posto veći nego 2015. godine – godine u kojoj je Sipri prvi put uključio kineske tvrtke u svoje izvješće.

Prema izvješću, pad je uglavnom posljedica pada prodaje oružja velikih kompanija u SAD-u. Nasuprot tome, prodaja u Aziji i Oceaniji, kao i na Bliskom istoku, značajno se povećala. Prema institutu, nalozi na čekanju i porast novih ugovora pokazuju kako bi se globalna prodaja oružja mogla značajno povećati u sljedećih nekoliko godina.

Povećanje potražnje, šepanje proizvodnje

Ruski rat agresije na Ukrajinu i globalne geopolitičke napetosti potaknuli su potražnju za oružjem i vojnom opremom 2022. godine. Ipak, američke i europske obrambene tvrtke nisu uspjele značajno povećati svoju proizvodnju unatoč novim narudžbama – prema mišljenju stručnjaka, to je bilo zbog nedostatka radne snage, rastućih troškova i problema u lancu opskrbe, također kao posljedica pandemije korone.

“Mnogi obrambeni izvođači teško su se prilagodili proizvodnji za ratovanje visokog intenziteta”, rekla je Lucie Béraud-Sudreau, (na slici) voditeljica Siprijeva programa za vojnu potrošnju i obrambenu proizvodnju. Međutim, potpisani su novi ugovori, posebno za streljivo, što bi moglo dovesti do većih prihoda u 2023. i nakon toga. Na primjer, tvrtke iz Njemačke, Norveške i Poljske uspjele su povećati svoje prihode zbog potražnje iz rata u Ukrajini.

Prodaja 42 američke tvrtke među stotinu najvećih obrambenih tvrtki na svijetu pala je za gotovo osam posto, na 302 milijarde dolara u 2022. godini. Prema podacima, oni su činili 51 posto ukupnih prihoda od oružja – SAD stoga nastavlja dominirati industrijom unatoč gubicima. Kina zaostaje s udjelom od 18 posto u ukupnoj prodaji. Njemačke tvrtke potražuju 1,5 posto globalne prodaje za sebe.

Kao i prethodne godine, pet tvrtki s najvećim prometom su američke tvrtke Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, Boeing – sada na četvrtom mjestu, prošle godine na trećem mjestu – i General Dynamics. Slijedit će, kao i 2021. i 2020., britanska tvrtka BAE Systems, kao i tri kineske grupe. Rheinmetall, najveća njemačka kompanija za proizvodnju oružja, nalazi se na 28. mjestu u svijetu, popevši se za tri mjesta u usporedbi s prethodnom godinom.

Zajedno, prodaja oružja četiriju velikih obrambenih tvrtki sa sjedištem u Njemačkoj iznosila je 9.1 milijardu dolara u 2022. godini – što je povećanje od 1.1 posto u odnosu na 2021. godinu. Prema stockholmskim stručnjacima, jedina njemačka tvrtka koja je ovdje zabilježila gubitke bila je Thyssenkrupp. Prihodi od obrane pali su za 16 posto, na 1,9 milijardi dolara, jer je tvrtka isporučila manje brodova nego prethodne godine.

Azija nadmašuje Europu

Prihodi od prodaje 22 tvrtke iz Azije i Oceanije uključenih u ljestvicu povećali su se za više od tri posto, dosegnuvši 134 milijarde dolara u 2022. godini. Ovo je bila druga godina zaredom da su prihodi 100 najboljih obrambenih izvođača u regiji veći od prihoda u Europi. Ukupno je 26 europskih tvrtki među stotinu najvećih tvrtki za proizvodnju oružja. Njihov udio u ukupnoj prodaji iznosi nešto više od petine, dok je prodaja porasla za nešto manje od jedan posto, na 121 milijardu dolara.

“Domaća potražnja i oslanjanje na lokalne dobavljače zaštitili su azijske obrambene tvrtke od poremećaja u lancu opskrbe 2022. godine”, rekao je istraživač Sipri Xiao Liang. “Tvrtke u Kini, Indiji, Japanu i Tajvanu imale su koristi od kontinuiranih vladinih ulaganja u vojnu modernizaciju.”

Dalje se navodi da će južnokorejske tvrtke vjerojatno zabilježiti porast prodaje u narednim godinama, jer bilježe porast rezerviranih narudžbi nakon potpisivanja velikih ugovora o naoružanju s Poljskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, na primjer, južnokorejska tvrtka Hanwha Aerospace sklopila je veliki ugovor o naoružanju s Poljskom.

U međuvremenu, transeuropske tvrtke Airbus i KNDS među glavnim su izvorima rasta prihoda u obrambenom sektoru u Europi, uglavnom zbog isporuka u sklopu dugoročnih narudžbi.

U međuvremenu, 2022. godine Bliski istok zabilježio je najveći postotni porast prihoda od obrane u bilo kojoj regiji, jer je svih sedam tvrtki sa sjedištem u prvih 100 zabilježilo značajan rast. Njezini zajednički prihodi od oružja od 17,9 milijardi dolara predstavljaju povećanje od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema izvješću, ukupni prihodi od oružja četiriju turskih tvrtki na ljestvici iznosili su 5,5 milijardi dolara – 22 posto više nego 2021. godine. Prihodi triju izraelskih tvrtki na ljestvici dosegnuli su prošle godine 12,4 milijarde dolara, što je povećanje od 6,5 posto u odnosu na 2021. godinu. Eskalacija u regiji nakon napada terorističke organizacije Hamas i njezinih protunapada na Izrael vjerojatno će dodatno potaknuti potražnju za naoružanjem.

Zbog nedostatka podataka, Sipri je na ljestvici 2022. uključio samo dvije ruske tvrtke. Prema izvješću, njihova kombinirana prodaja oružja pala je za 12 posto, na 20,8 milijardi dolara. Nedavno su financijske sankcije koje je Zapad uveo nakon ruske invazije teško pogodile tvrtke u zemlji.

U međuvremenu, jedina ukrajinska tvrtka u prvih 100 – Ukroboronprom – zabilježila je stvarni pad prihoda od oružja za 10 posto, na 1,3 milijarde dolara. Iako su se prihodi od oružja nominalno povećali, to je više nego neutralizirano visokom inflacijom u Ukrajini.

https://www.spiegel.de/ausland/ruestung-so-viel-umsatz-machen-die-groessten-waffenkonzerne-der-welt-a-8e74ac50-0122-4bc5-9ecf-3208d3568300

Povezane objave

SRBIJA – Na istoku ništa novo

HF

Švedska zatvara islamske škole i vrtiće

hrvatski-fokus

Agresija na Ukrajinu: Početak kraja Putinove Rusije

hrvatski-fokus

Novi svjetski poredak s pet sila

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više