Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Marka Tadića u Galeriji Kula

Radovi predstavljaju jedan od najkonzistentnijih i najzanimljivijih autorskih opusa domaćih umjetnika srednje generacije

 

U splitskoj Galeriji Kula u četvrtak, 7. ožujka 2024. izložbom naziva „Playing a role“ predstavlja se multidisciplinarni umjetnik Marko Tadić.

Radovi Marka Tadića predstavljaju jedan od najkonzistentnijih i najzanimljivijih autorskih opusa domaćih umjetnika srednje generacije. Dosljedno i pažljivo Tadić gradi svoj umjetnički narativ oko pitanja modernističkog nasljeđa, reinterpretacije nedavne povijesti i njezinih tragova u današnjoj svakodnevici. Radovi koji se najčešće nalaze na granici između slikarstva, objekta, kolaža, fotografije, crteža i instalacije, kombinirajući istovremeno zvuk, sliku/crtež te nađene, prerađene ili izrađene objekte kao ravnopravne elemente, emaniraju neobičnu atmosferu u kojoj dominiraju nostalgija i melankolija.

Marko Tadić umjetnik je rođen u Sisku 1979. godine. Nakon studija slikarstva na Accademiji di Belle Arti u Firenci, nastavlja stvarati gostujući kao umjetnik u sklopu rezidencijalnih programa u Helsinkiju, New Yorku, Los Angelesu, Frankfurtu na Majni i Beču. Tijekom boravka u Los Angelesu, na sugestiju kolegice iz Australije i profesorice animacije, stvara svoj prvi rad u stop animaciji kojim 2008. godine osvaja Nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog suvremenog umjetnika. Nakon toga nagrade se samo nastavljaju nizati pa 2010. godine prima treću nagradu na izložbi T-HT@MSU u Zagrebu, 2012. osvaja nagradu za najbolji dizajn na festivalu hrvatske animacije FHAF, a 2015. godinu dočekuje uz Nagradu Vladimir Nazor za najbolju izložbu. Uz Tinu Gverović 2017. godine predstavlja Hrvatsku na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, te iste godine izlaže na prvom Bijenalu u Anrenu u Kini. 2018. godine sudjeluje na drugom Industrijskom bijenalu u Labinu i Raši.  Uz praksu samostalnog umjetnika radi kao voditelj brojnih umjetničkih radionica za djecu svih uzrasta, studente i odrasle. Član je umjetničkog žirija u Galeriji SC u razdoblju 2008. – 2011. Od 2018. je član galerijskog savjeta Galerije Striegl u Sisku, te je bio predsjednik umjetničkog savjeta u galeriji CKO u Zagrebu. Od 2015. radi kao gost predavač na milanskoj NABA-i (Nuova Accademia di Belle Arti) na više predmeta vezanih uz teorijski i praktični dio dizajna izložbi. Od 2016. radi kao asistent, a od 2020. kao docent na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Marko Tadić djeluje u polju crteža, kolaža, animacije i instalacije. Ideje gradi na poslijeratnoj utopijskoj arhitekturi i urbanizmu moderne, dok materijale za scenografske sadržaje pronalazi u starim fotografijama sa zagrebačkih buvljaka poput Hrelića ili Britanca, nacrtima neizgrađenih gradova te prostorima koji su postojali i ponovo postoje samo u Markovim radovima. Znanstvenu fantastiku ugrađuje u pomalo zaboravljene (nestale) prostore, stvarajući nadrealne prizore s pričom koja bi lako mogla biti stvarna. Njegov crtež plovi kroz podloge kao da je oduvijek na njima postojao. Ulazi u sadržaj pronađenih materijala, udiše im nov život, mijenja ih, nadograđuje, postavlja u novi kontekst te ih koristi za stvaranje novih istina i kadrova. Umjetnik sugerira individualnu interpretaciju te suptilno, ne pokušavajući nametnuti konačne opcije, otvara promatraču beskonačne mogućnosti. Marko svjesno razabire svoje scenarije unutar materijala pred kojima se nalazi; ne dopuštajući da ga sadržaj samo povede, on njime manipulira stvarajući vlastite vizije. Nazivi radova intrigantno mame te samo površno daju naslutiti što se iza njih krije. Istovremeno, oni rad pomalo uokviruju ne dopuštajući da misli izlaze iz okvira koje Tadić zadaje. Tim pristupom ovaj umjetnik od promatrača dobiva podsvjesnu koncentraciju na zamišljenu ideju.

„Koristeći se tehnikama bricolagea, improvizacije i prenamjene, radovima se tematiziraju pojmovi umjetničkih ekologija, utopija i spekulativnih povijesti. Intervenirajući na predmetima s buvljaka ili spašenim predmetima iz otpada, poput starih razglednica i arhivskih fotografija, radovi Marka Tadića daju oblik otvorenim izmišljenim narativima usmjerenim na različite interpretacije. Često koristi dokumentarne fotografije za pozadinu propitivanje sadašnjeg trenutka koji je lokalno obilježen postsocijalističkim i postsocijalnim stanjem, a koje je ubrzano devastiralo prostore socijalizacije i zajedničkog dobra u urbanom tkivu u korist beskompromisnog kapitalističkog rasta i zanemarivanja okoliša. Svoje umjetničke narative Tadić gradi oko pitanja modernističkog naslijeđa, reinterpretacije povijesti i njezinih tragova u svakodnevnom životu. Njegovi radovi, najčešće oscilirajući između slike, objekta, kolaža, fotografije, crteža i instalacije, istovremeno spajaju zvuk, sliku i crtež, ali i pronađene, prerađene ili izrađene objekte. (tekst Ana Dević)

Izložba ostaje otvorena do 7. travnja 2024.

Nives Matijević

Povezane objave

Govor iz duše o ‘velikim stvarima’

hrvatski-fokus

Motiv s Božave slikara Nevena Otavijevića

HF

Vještice u Kinoteci uz Alena i Nenada Sinkauza

hrvatski-fokus

Tamne i one druge slike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više