Hrvatski Fokus
Znanost

Kinezi na Geoekonomskom forumu

Ove godine Hrvatsku akademiju posjetile su tri kineske delegacije

 
 
Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 26. rujna potpredsjednika kineskog Razvojno-istraživačkog centra (RIC) Junkuoa Zhanga sa suradnicima koji borave u Hrvatskoj kao gosti Geoekonomskog foruma. Geoekonomski forum kojeg vodi akademik Zvonimir Baletić od 2013. je član mreže think-tankova koji se pod vodstvom RIC-a bave unaprjeđenjem odnosa između zemalja uključenih u projekt Jedan pojas jedan put. RIC kao konzultativna institucija savjetuje kinesku Vladu i Centralni komitet Komunističke partije Kine u donošenju odluka o srednjoročnim i dugoročnim razvojnim planovima i regionalnim politikama, a Junkuo Zhang kao potpredsjednik RIC-a ima titulu zamjenika ministra.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/01-zhangjk.jpg
Junkuo Zhang
 
Akademik Kusić svoje je goste upoznao s poviješću i djelovanjem Hrvatske akademije, istaknuvši pritom zasluge svog prethodnika Andrije Štampare, jednog od pionira socijalne medicine koji je u tri navrata boravio u Kini gdje je vodio reformu javnog zdravstva i suzbijao epidemije zaraznih bolesti. Spomenuo je da HAZU ima potpisane sporazume o znanstvenoj suradnji s Kineskom akademijom društvenih znanosti i Šangajskom akademijom društvenih znanosti. Samo ove godine Hrvatsku akademiju posjetile su tri kineske delegacije, a nedavno je u HAZU-u u suorganizaciji Veleposlanstva NR Kine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova održan i seminar na temu Nova ideja, nova prilika, novi razvoj, u povodu proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i Republike Hrvatske.  „Kina je jedna od najstarijih svjetskih civilizacija s velikim utjecajem na razvoj čovječanstva, a povratak Kine na svjetsku scenu jedan je od najvećih događaja u suvremenoj povijesti“, kazao je akademik Kusić, ustvrdivši da Kina u svom razvoju na skladan način spaja tradicionalno i moderno.
 
Junkuo Zhang je kazao da cilj projekta Jedan pojas jedan put nije samo trgovinski, već se njime želi različite zemlje na trasi nekadašnjeg Puta svile povezati i kulturno. Spomenuo je da je većina Kineza čula za Marka Pola i Nikolu Teslu, iako se manje zna da potječu iz Hrvatske.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Urbanizam i uređenje prostora sa zabrinutošću prati aktualne promjene legislative u domeni provedbe javnih natječaja

hrvatski-fokus

Porast stope smrtnosti u godini cijepljenja protiv COVID-a

hrvatski-fokus

IZJAVA PATOLOGA: Od koronavirusa nitko nije umro

HF

Herbicid za uništenje čovjeka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više