Hrvatski Fokus
Religija

Sebedarje – shvaćanje logike blaženstava

Održan 3. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu

 
 
Proslava Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koja je započela u Splitu, 10. rujna završila je u nedjelju 16. rujna u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu, središnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/13.jpg
Kao uvod u središnju proslavu u subotu 15. rujna u večernjim satima održan je molitveni program, euharistijsko bdijenje „Hod svjetla“. Molitvu je predvodio i pozdrav uputio mons. Marin Barišić, a propovijed izrekao dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić. Za razmišljanje ponuđeno je evanđelje blaženstava koje u osam kratkih rečenica sažima cijelo evanđelje, radosnu vijest o našem spasenju, ali i daje recept za život i radost koju želimo za sebe i za svoje obitelji. Budući da su blaženstva Isusov osobni portret, a On želi da ona budu i osobni portret svakog kršćanina, kao što je kazao papa Franjo u apostolskoj pobudnici o svetosti Gaudete et exultate, biskup Uzinić je čitajući blaženstva u ozračju Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, istaknuo da „mi u njima želimo prepoznati i iskaznicu naših katoličkih obitelji. No, nije dovoljno imati osobnu iskaznicu. Da bi ona bila valjana, odnosno da ne bi bila falsifikat, podaci koju su u njoj upisani, uključujući i sliku koju ima, trebaju biti istiniti. A oni mogu biti istiniti samo ako je naš život i život naših obitelji usklađen s onim što čitamo u blaženstvima, odnosno ako živimo u skladu s logikom blaženstava.
 
Kako to postići? Možda nam može pomoći papa Franjo koji u spomenutom dokumentu kaže, tumačeći riječi 'radostan' i 'blažen' kao riječi koje su sinonim za svetost, 'da se u sebedarju postiže pravo blaženstvo'." U tom je svjetlu biskup Uzinić govorio o sebedarju kao ključnoj riječi za shvaćanje logike blaženstava, ali i za razumijevanje načina „na koji možemo, živeći u skladu s tom logikom, učiniti da podaci upisani u našoj kršćanskoj i obiteljskoj iskaznici odgovaraju stvarnosti. Sebedarje nam jedino može pomoći da zaustavimo negativni trend koji jedne zatvara životu, a druge tjera iz domovine i da krenemo u novom, pozitivnom smjeru.“ Biskup Uzinić zaključio je da „sebedarje može našim obiteljima omogućiti da ponovno budu ono što su bile kroz cijelu našu prošlost i na što ih poziva ili, bolje rečeno, kako ih definira geslo ovoga Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu: 'Obitelj – izvor života i radosti!'“.
Središnji događaj susreta, pod geslom „Obitelj izvor života i radosti”, održao se u nedjelju 16. rujna, kada je na solinskom Gospinu polju, u prasvetištu Gospe od Otoka, pred oko 20 tisuća vjernika iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Vojvodine, kao i iz Hrvatskih katoličkih misija Europe i svijeta, misno slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s 21 nad/biskupom.
 
U propovijedi splitsko-makarski nadbiskup podsjetio je kako je na ovom tlu Gospe od Otoka za vrijeme kraljice Jelene sagrađena prva Crkva u Hrvata posvećena Blaženoj Djevici Mariji. „Stoljećima kasnije, to jest 1976. godine, ovdje smo započeli naš hod buđenja svijesti za budućnost hrvatskog naroda koja i danas ovim Susretom obitelji raste. Održali smo se i konačno izišli na pozornicu svijeta. Održali smo se i opstojimo već četrnaest stoljeća zahvaljujući snažnoj vjeri u Boga koju smo primili od naših predaka. Održali smo se jer smo čuvali i branili obitelj koja je izvor života i radosti! Taj isti put obitelji i vjere vodi i okuplja nas i danas“, rekao je mons. Barišić.
Naglasio je zatim da su nam u ovim vremenima potrebni „ovakvi susreti koji nisu izraz bunta niti su usmjereni protiv ikoga“.“Borba za život i budućnost čovjeka danas se u najvećoj mjeri događa u borbi za obitelj“. Podsjetio je kako živimo u dinamičnom vremenu brojnih izazova i brzih promjena, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća „koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i odvijeka bilo jasno“. „Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je to obitelj! A danas kao da više nismo u to sigurni. Djeca prepoznaju oca i majku kao dva lica iste ljubavi te žele rasti i radovati se životu na ramenima svoga tate, u zagrljaju svoje mame i na koljenima svoga djeda i bake. Djeca već na svom početku iskustveno svjedoče ono što bijaše u početku: „Na svoju sliku stvori Bog čovjeka…muško i žensko stvori ih.' (Post 1,27) '…i bit će njih dvoje jedno tijelo.' (Post 2, 24)“, citirao je mons. Barišić.
 
Univerzalno i povijesno iskustvo ljudskoga roda svjedoči da je brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. I to se nikada ne smije i ne može promijeniti, upozorio je splitsko-makarski nadbiskup. „Čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim Konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi. Nitko ne pamti samo brojeve, već imena i lice. Čovjek nije bezličan broj, već je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja“, naglasio je splitko-makarski nadbiskup. „Svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom. Isto tako, kada se govori o obitelji, najčešće se govori o njezinoj krizi, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu. Time se brak i obitelj, nastavio je nadbiskup, „predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja“.
 
Prigodom Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji apostolski blagoslov uputio je i papa Franjo, a pročitao ga je tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak. „Papa potiče da obitelji budu mjesta zajedništva i molitve, istinske škole evanđelja i male kućne crkve, probuđujući svijest o svetom i nepovredivom karakteru obitelji i o njezinoj ljepoti u Božjemu naumu“, stoji u dijelu teksta.
 
Riječ zahvale na kraju euharistijskoga slavlja uputio je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, osobito očevima i majkama, obiteljima koje su po koncilskoj definiciji 'prva škola društvenim vrlina' i 'Crkva u malom'. „Budite i ostanite 'intimna zajednica života i ljubavi' koja je prema Stvoriteljevu naumu u službi života i odgoja novih naraštaja Bog vas blagoslovio a Marija, majka obitelji, neka bdije i prati vas kako bi bili trajna i živa slika samoga otajstva Crkve gdje se uči zajedništvu, poštivanju, ljubavi i solidarnosti. A uz to se naviješta i svjedoči da je ljudski život svet i nepovrjediv: Od začetka do naravnog svršetka. I treba ga braniti na svim područjima“, kazao je mons. Puljić.
Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, najavljeno je, bit će 2021. godine u Ludbregu, u Varaždinskoj biskupiji.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Objave na kraju vremena

HF

Ljubav na izopačeni način

HF

Ogledalo sadašnjosti

HF

Armenski tiskar Voskan Jerevanci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više