Hrvatski Fokus
Kultura

Novi projekt “Pripremanje za fotografiju”

Umjetnost pokušavam obaviti filozofskim aspektom i u tom smislu je i pripremanje fotografije

 
 
Vlado Martek suvremeni je hrvatski likovni umjetnik. Autor je vrlo osebujnog opusa, koji kontinuirano djeluje niz desetljeća.
 
• Ovih dana promovirate novu knjigu, riječ je o umjetničkom projektu.
Najnoviji projekt se zove Pripremanje za fotografiju. Riječ je o publikaciji koja se nalazi u kutiji. To su prilozi koji dokumentiraju moj fotografski rad, naime ja tretiram fotografije koje su drugi načinili. Ovaj je projekt novina u mojoj produkciji. Moram zahvaliti Uredu za fotografiju, Sandri Križić Roban, koja i vodi Ured, na njezinom interesu da se projekt ukoriči nakon izložbe u Galeriji Spot. Naklada je 300 primjeraka. Ističem kako je ovo izdanje neobično, originalan je pristup materijalu, prvo kutija s prilozima. To je knjiga koja priprema za percipiranje fotografije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/12/vlado_martek_2.jpg
• Kako ste tretirali druge autore, njihove fotografije?
Vrlo jednostavno. Bit je feng shui. Riječ je o fotografijama na kojima se nalaze moji roditelji, moja obitelj a koje su načinili drugi, dakle ja tretiram svoju obiteljsku fotografiju. Ne želim da te fotografije spavaju u albumu ja sam ih pročistio kroz feng shui, preko tih fotografija dao sam svjedočanstvo o jednom vremenu, vremenu moje generacije koja je još živjela i doživljavala fotografiju kao dokument, kroz mnoge aspekte a danas je to posve transformirano.
 
• Zašto naslov Pripremanje za fotografiju?
Zato što uopće nije riječ o fotografskom poslu, manipuliranje fotografijom, radi se oko fotografije, pripremanje za fotografiju, pripremanje  za spoznaju .
 
• Spoznaja je krajnji rezultat?
Da, krajnji je rezultat da ja umjetnost pokušavam obaviti filozofskim aspektom i u tom smislu je i pripremanje fotografije. Već sam prije objavio kataloge, Pripremanje za umjetnost, Pripremanje za poeziju i sada Pripremanje za fotografiju. Riječ je o impulsu koji govori o promišljanju umjetnosti kao estetske proizvodnje a da bi se dobilo nešto više a to je sam položaj, sam smisao, smještaj umjetnosti i umjetnika, a osim toga to je i ljubav za publiku. Gledajući umjetničke radove, vidimo kako se autor mijenja, pa tako i gledatelj koji promatra eksperimentalnu umjetnost može očekivati da ga ona i mijenja.
 
• Projekt čini i Razgovor s Vama, te knjiga fotografija.
-Da, razgovor sam radio s Jelenom Pašić. Kroz koji smo prošli sve ključne elemente bitne za ovaj projekt. Tu je i knjiga s nekih stotinjak mojih fotografija, tu je i manji dio fotografija koje sam ja snimio kasnije, to su takozvane Inscenirane fotografije. Na njima sam izveo određene aplikacije. Sukus fotografija jest njihove oživljavanje, oživljavanje starih obiteljskih fotografija u albumu. Htio sam publici sugerirati drugačiji pogled na te fotografije, drugačiji pogled na to vrijeme.
 
• Tu je i veliki poster.
Da, poster s fotografijom moga atelijera. Njezin naslov je U vrtlogu fotografije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/12/knjiga-fotografija-martek.jpg
• Knjiga će biti u prodaji?
-Da, u Muzeju suvremene umjetnosti.
 
• Što radite sada?
Skupljam svoje tekstove i tekstove drugih o meni radi priprema za moju buduću retrospektivnu izložbu u Rijeci u srpnju iduće godine, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti sa sasvim novim i drugim pogledom na moj opus, taj je pogled puno radikalniji, manje slika a više konceptualnih uradaka. Ta bi nova retrospektiva nakon Rijeke išla u Mestnu galeriju u Ljubljani. Očekujem dolaske kustosica oba muzeja uskoreo. Od mene se očekuje da dam određene naglaske, obzirom da je moj opus vrlo šarolik.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Pjesnik i domoljub

HF

Lotani kolaž od željeznog otpada

HF

Tri prijateljice

HF

Nove slike s izraženom ritmičnošću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...