Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

HEP i druge hrvatske strateške tvrtke

Hrvatske vode imaju novaca, a mi pijemo mutnu vodu

 
 
Jako bitno je da Hrvatska zadrži nezavisnost koja se ne će ograničiti samo na grb, zastavu i himnu; školstvo izgleda uzima pravac lijevoliberalni nasuprot identitetskom i praktičko empirijskom, poljoprivreda se gasi, demografija je u očajnom stanju, ekonomija se svela na turizam i građevinu, nažalost i građevinske spekulacije u ionako zakrčenim gradovima,vanjska politika je neprepoznatljiva – ukratko državna krvna slika je slaba. U takvoj situaciji je primarno očuvati resurse, osim stanovništva to je zemlja, voda, more, luke vodene i zračne, infrastruktura, HEP, INA, Hrvatske vode, šume (koje se počinju besmisleno kršiti).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/The_Strid_-_geograph.org_.uk_-_287365.jpg
Sigurnosno obavještajne službe bi trebale ponuditi kratkoročne i dugoročne procjene, te predložiti načine da se potakne demografija i sačuva i uposli kreativne, inteligentne i radno sposobne ljude, te sačuva u hrvatskim rukama vitalne tvrtke. Sigurnosno pitanje predstavlja osim vojne sposobnosti hrvatske vojske i uvoz stanovništva. To je sve teško moguće bez stvaranja nove i zdrave hrvatske elite,mislim prije svega na intelektualce, političare i poslovne ljude. Kada se tvrtke monopolisti loše vode to može voditi do njihove privatizacije (pokvarena teza da je država loš gospodar!), ali i ubrzati bankrot države i potaknuti nezadovoljstvo masa.
 
HEP je tako godinama zapuštao električnu mrežu (po pokojnom ing. Branimiru Molaku gubici u transportu su bili i do 14 % pa i više, https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/m-o/molak-branimir/3578-gubici-i-samopotronja-elektrana-u-hrvatskoj.html), hrvatski političari  su gurali projekt Gornji horizonti po kojima bi Republika srpska u BiH dobila 7 hidroelektrana snage iznad 300 MW, dok bi Hrvatska i dolina Neretve izgubili prijeko potrebnu vodu odljevom Neretve prema Trebišnjici. U Dubrovniku je ekološki i sigurnosno katastrofalni projekt HE Ombla zaslugom lokalnoga stanovništva i svjetskog stručnjaka ing. Bonaccija zasada ad acta, ali u istom gradu su se događali teški propusti.
 
HEP ima luksuzni časopis od dvadesetak straniva, bivši gradonačelnik Vido Boganović je prije 6 godina dobio 4 stranice (niti je tada bio vlast, niti je stručnjak) da hvali projekt HE Ombla. Koincidencija je da od istoga i započela cijela priča sa golfom. Prvo je izgorila nova trafostanica (neposredno nakon isteka garancije od 2 godine, pa i pegla ima dužu garanciju), sa stare trafostanice su nestali dijelovi, pa se probilo od magistrale tunel prema Srđu (selo Bosanka), što je bilo višestruko skuplje od pravca Gruž – Lapad (valjda radi golf apartmana na Srđu?) da bi nedavno (15. 1. 2019.) u HE Plat istočno od Dubrovnika u tragičnom požaru stradala trojica djelatnika i proizvodni pogon; do danas nemamo cjelovitu informaciju o uzrocima požara. (https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/crna-kronika/doznajemo-radovi-u-he-plat-se-izvodili-bez-gradevinske-dozvole-do-tragedije-doveo-niz-propusta) Tonućem Kupske ulice u Zagrebu, HE Dobrom, sufinanciranjem vjetroelektrana ne ću se baviti u ovom tekstu, kao ni mogućim sukobom interesa Rodoljuba Lalića.
 
Tko je dogovoran za istražna bušenja (HEP ili INA) u kršu iznad Dubrovnika, i ima li to veze sa mutnom vodom koju prvi puta u našoj povijesti pijemo? Posebno pitanje je odlaganje smeća, u doba socijalizma jednostavno se bacalo i palilo uz more 2 km istočno od zidina (Orsula, Dubac), da bi danas se skladištilo smeće blizu izvora Omble. Hrvatske vode trošile su sredstva za betoniranje rječice Ljute (poslije su shvatili da je to glupost, pa su odstranili beton, op. T.T.) u Konavlima i nekih potoka u Međimurju, istodobno smo imali katastrofalne poplave u Slavoniji, gdje kanali jednostavno nisu održavani. Hrvatske vode su imale namjeru dovesti vodu na golf apartmansko naselje na Srđu; tada sam pitao na javnoj raspravi g. Negodića, ravnatelja Hrvatskih voda u Dubrovniku koliko će to koštati i kuda će te cijevi ići, cijevi velikoga profila koje moraju biti zaštićene betonom radi kemikalija koje spadaju u golf terene. Odgovoreno mi je da Hrvatske vode imaju novaca i da se to isplati, jer će dolaziti visoki računi za vodu..
 
Zeničanin ekolog i HNS-ovac Dujmović unaprijeđen je u zamjenika ravnatelja Hrvatskih voda, iako "Projekti koje su pratile Hrvatske vode, a koje je vodio Vodovod dok je Dujmović bio predsjednik uprave, svi redom su sto posto penalizirani od strane Hrvatskih voda zbog netransparentne javne nabave, dakle ovdje se radi o činjenici da je grad Dubrovnik oštećen za 16 milijuna kuna", rekao nam je dubrovački gradonačelnik Mato Franković."
 
INA je naša strateška tvrtka, događaji oko njene privatizacije su dobro poznati, ja samo podsjećam na nesretni hrvatski angažman u Siriji, pri čemu "zasluge"pripadaju Vesni Pusić, ali i Milanoviću, a gdje su u pitanje dovedeni vrlo vrijedni izvori nafte i plina na kojima je INA imala koncesiju. INA u Sibiru je isto jedna zaboravljena priča.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Plinovodom se spajaju Bugarska i Austrija

HF

Naš je moto da činimo nemoguće

hrvatski-fokus

Porez na ugljik i program sufinanciranja

HF

Liberalizacija nikada nije dovršena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više