Get Adobe Flash player

Okupiti sve dionike hrvatskog društva, nadilazeći ideološke okvire

 
 
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio je u srijedu 12. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se susreo s predsjednikom HAZU-a akademikom Zvonkom Kusićem i suradnicima. Teme razgovora bile su provedba Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, cjelovita reforma školstva, ključni planirani projekti i aktivnosti u sektoru znanosti, kao i veliki Akademijini projekti Hrvatska prirodna i kulturna dobra i Hrvatska i Europa.Akademik Kusić je ministra i suradnike izvijestio o povijesti, ustroju i djelovanju Hrvatske akademije te o njenoj ulozi koju ima u očuvanju i izgradnji hrvatskog nacionalnog identiteta.
http://www.pavobarisic.eu/img/siteimage1.jpg
Ministar Barišić je svoje domaćine izvijestio o provedbi Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, istaknuvši da je pritom važno okupiti sve dionike hrvatskog društva, nadilazeći ideološke okvire, što potvrđuje i sastav Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Uz akademika Kusića susretu su nazočili i potpredsjednik HAZU-aakademik Velimir Neidhardt, glavni tajnik akademik Pavao Rudan, tajnica HAZU-a Marina Štancl,  akademik Vladimir Bermanec, akademik Mislav Ježić, glavni urednik IV. i V. sveska edicije Hrvatska i Europa, predsjednik Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU akademik Vladimir Paar, akademik Slobodan Vukičević i akademkinja Milena Žic Fuchs, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU i članica radne skupine Europske komisije The High Level Group on Maximising the Impact of EU Research and Innovation Programmes. Uz ministra Barišića bili su i državni tajnici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić i Hrvoje Šlezak, pomoćnici ministra dr. sc. Tomislav Sokol i Sanja Putica, glavni savjetnik ministra Ivan Milanović Litre, savjetnica ministra Ivana Bošnjak i tajnica Kabineta ministra Ivana Puljiz.
 

Marijan Lipovac

Apsorpcija zračenja iz mobilnih telefona kod djece veća nego kod odraslih

 
 
Krakov, drugi po veličini najveći grad u Poljskoj poduzima hrabre korake u zaštiti svojeg stanovništva od zabrinjavajućeg porasta elektromagnetskog 'smoga' kojeg uzrokuju mobilni telefoni, Wi-Fi tehnologija, Bluetooth, 'smart metersi' ('pametna' tj. digitalna brojila koja omogućuju daljinsko očitanje potrošnje vode, plina, struje i dr.), bežični monitori za nadzor dojenčadi i male djece (audio i video nadzor) kao i drugi uređaji.
https://bcfreedom.files.wordpress.com/2017/01/screen-shot-2017-01-29-at-9-26-44-pm.jpg?w=616
Danas već postoje znanstveni dokazi koji jasno upozoravaju o biološkim rizicima zbog izloženosti ne-ionizirajućem zračenju. Stoga se postavlja pitanje koliko će dugo još vlade potpuno ignorirati jasne dokaze o štetnosti ove vrste zračenja koje je u neprekidnom porastu? Jacek Majchrowski, profesor prava i gradonačelnik Krakova, odlučio je uhvatiti se u koštac s problemom koji većina gradonačelnika i svi koji sudjeluju u odlučivanju i upravljanju jednostavno izbjegavaju: naravno, radi se o elektromagnetskom onečišćenju u njegovom gradu Krakovu. Kao nastavak na već poznati problem o onečišćenju zraka, J. Majchrowski je pokrenuo forume građana u svrhu rasprave o rastućem 'smogu' uzrokovanom elektromagnetskim poljima. Također se zauzima za nabavu specijalnih uređaja za mjerenje radiofrekvencije i ekstremno niske frekvencije elektromagetskih polja kako bi građani imali objektivne i stvarne podatke o vlastitoj izloženosti zračenju.
 
U prosincu 2016. Majchrowski je organizirao i bio domaćin međunarodnoj konferenciji o elektromagnetskom onečišćenju i pravu građana na informiranje tj. na točnu informaciju što je ujedno i odjek novog zakona „Right to Know“ iz Berkeleya u Kaliforniji (prodavači mobilnih telefona moraju osigurati točne informacije o sigurnosti). Jednako sličnu odvažnost pokazao je i Donji zastupnički dom u Argentini koji je 2016. predložio novi zakon o zaštiti zdravlja kojim bi se reguliralo elektromagnetsko onečišćenje.
 
Diljem našeg planeta zabilježen je jedan paradoksalni trend: antropogeno zračenje (zračenje koje izaziva čovjek svojim djelovanjem) koje potječe iz bežičnih i mobilnih uređaja raste velikom brzinom, dok se s druge strane prečućuje o dokazima njegovog štetnog učinka i mogućim biološkim rizicima. Krajem svibnja 2016. objavljeni su rezultati 25 milijuna američkih dolara vrijednog istraživanja kojeg je proveo američki Nacionalni toksikološki program (US National Toxicology Program) u kojem se nalaze jasna upozorenja: Zračenje mobilnih telefona u provedenoj znanstvenoj studiji jasno dokazuje izrazito negativne i štetne učinke – potiče razvoj i rast tumora srca i mozga i to najviše kod muških štakora.  
 
U Velikoj Britaniji je neuroznanstvenica dr. Sarah Starkey objavila iznimno važan znanstveno-recenzirani dokument (listopad 2016.) kojim razotkriva šokantno pristrano, neobjektivno izvješće „Savjetodavne grupe o ne-ionizirajućem zračenju“ („Advisory Group on Non-ionising Radiation,“ AGNIR) iz 2012. Naime, radi ovog izvješća mnoge vlade ne poduzimaju ništa u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Štoviše, ovo izvješće napadno isključuje znanstveno-recenziranu 'znanost o predostrožnosti.'
 
Ruski znanstvenici proveli su dugoročne studije o učincima slabog/niskog elektromagnetskog polja, uključujući i pulsirajuće mikrovalove koje danas koriste i 'telekomi' (telekomunikacijski operateri): studije nedvojbeno i konstantno bilježe kroničnu slabost (klonulost) kod radnika izloženih radiofrekvencijskom zračenju. Međutim, ovaj ruski znanstveni dokument na 878 stranica (obuhvaća razdoblje od 1960. do 1997.) dugo je poznat i zataškavan i od njemačke Vlade, ali je ipak preveden na engleski jezik sa svim najnovijim nadopunama. Iako se znanstveni protokoli danas razlikuju od onih iz prijašnjih godina, ipak se otvaraju brojna pitanja, a ugledni njemački medicinski znanstvenik Karl Hecht (profesor emeritus eksperimentalne i kliničke patofiziologije Sveučilišta Humboldt u Berlinu, član Ruske akademije medicinskih znanosti u Moskvi te Međunarodne akademije za znanost i astronautiku u Parizu; objavio više od 500 znanstvenih radova) jasno osuđuje svoju vladu i Zapad u cjelosti zbog njihovog pouzdanja isključivo u kratkoročne studije.
 
Međutim, novi trendovi se sve više ubrzavaju: tako je u srpnju 2016. američko Savezno povjerenstvo za komunikacije (USA's Federal Communications Commision) odobrilo bez ikakvog ograničenja komercijalnu primjenu 5G (najbrža mreža) usprkos vrlo ozbiljnim pitanjima o učinku naglog porasta elektromagnetskog zračenja na čovjeka. No, javljaju se i novi trendovi – postavljanje skrivenih, zamaskiranih odašiljača čije antene su skrivene u kućicama za ptice ili kao kabeli – što je posve suprotno/protivno od „prava na informaciju.“
I dok se u javnosti promovira „najbrža, najmoćnija Wi-Fi tehnologija“ (kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i drugdje, pa i u Hrvatskoj), dotle najnoviji znanstveni dokumenti kontinuirano dokazuju o negativnom i štetnom djelovanju zračenja na životinje – oštećenje DNK i organa.
 
„International Telecommunication Union“ (Međunarodna telekomunikacijska unija, specijalizirana agencija UN-a) obavijestila je Ujedinjene narode/UN da je 95% svjetske populacije „pokriveno“ s baznim stanicama i antenama za mobilne telefone, a 53% stanovništva već ima dostupnu 4G (LTE) mrežu. No, istovremeno rezultati znanstvene studije koju su zajedno proveli njemački i španjolski znanstvenici otkrivaju progresivnu štetu koju uzrokuje mikrovalno zračenje na drveće. Drveće izloženo zračenju, čak i kada je udaljeno oko 3,22 km (oko 2 milje) od bazne stanice, uvene (studiju je objavio časopis „Science of the Total Environment,“ 572 (2016), str. 554-569).
 
Vrlo slične i zabrinjavajuće probleme otkriva i znanstvena studija iz Grčke o negativnom učinku ne-ionizirajućeg zračenja na divlje kukce-oprašivače čiji broj se kontinuirano smanjuje pod utjecajem zračenja iz baznih stanica mobilnih operatera (objavio časopis „Journal of Insect Conservation,“ travanj 2016., Vol. 20; autori: A. Lázaro et al.). Vrste koje žive pod zemljom prolaze nešto bolje. Neravnoteža uzrokovana ne-ionizirajućim zračenjem elektromagnetskog polja mogla bi imati golem ekološki učinak ili čak negativno djelovanje na usjeve! I rezultati drugih znanstveno-recenziranih studija o učincima baznih stanica mobilnih operatera dokazuju genetsko oštećenje (promjene) kod stanovnika koji žive u njihovoj blizini. Štoviše, jedna studija iz ožujka 2016. ukazuje negativne učinke niske radiofrekvencije i na antarktički kril. Mladi američki redatelj iz Los Angelesa snimio je dokumentarni film „Generation Zapped“ u kojem hrabro i odlučno progovara o svim rizicima primjene mobilne i bežične tehnologije, osobito tzv. pametnih telefona.
 
Američki profesor psihijatrije dr. Nicholas Kardaras, stručnjak za ovisnost, objavio je knjigu pod naslovom: „Glow Kids: how screen addiction is hijacking our kids.“ Knjiga je nastala na temelju njegovog kliničkog iskustva sa više od 1.000 tinejdžera ovisnih o ekranu mobilnih telefona. Dr. Kardaras je uveo i novi naziv – „digitalni heroin“ za ovisnost uzrokovanu interaktivnim malim ekranima radi čega je bio ismijavan. Međutim, on je ispustio iz vida jednu drugu mogućnost ili točnije činjenicu, a to je vjerojatna povezanost ovisnosti sa samim bežičnim zračenjem (rizici učinka na tzv. opioidne receptore u mozgu - područje prefrontalnog korteksa).
 
Prema istraživanju provedenom u SAD-u, djeca se počinju koristiti pametnim telefonima u prosječnoj dobi od 10 godina. Znanstvene studije provedene diljem svijeta dokazuju da je apsorpcija zračenja iz mobilnih telefona kod djece veća nego kod odraslih – a posebno u području mozga i koštane srži što se nažalost, zanemaruje! Ruski znanstvenici proveli su četverogodišnju znanstvenu studiju (2011.) o negativnim učincima mobilnih telefona kod djece te dokazali smanjenje kognitivnih sposobnosti kod djece u dobi između 7 i 12 godina.
 
Profesor Leif Salford, neurokirurg, od 1988. zajedno sa znanstveno-istraživačkim timom provodio je istraživanja tijekom kojih su tisuće štakora izložili djelovanju mikrovalnog zračenja te otkrili da ovo zračenje oštećuje krvno-moždanu barijeru i to čak kod znatno nižih doza zračenja nego što je to slučaj kod zračenja mobilnih telefona. Prof. Salford je otkrio da samo jednokratno dvosatno izlaganje zračenju mobilnog telefona čak i kod smanjene doze, uzrokuje oštećenje ili čak uništenje do 2% moždanih stanica kod životinja koje potom imaju izražene zdravstvene probleme: oštećenje memorije/pamćenja, genetsko oštećenje i drugi negativni biološki učinci. Video izlaganje prof. Salforda dostupno je i na YouTube (www.youtube.com  - 'Cell Phone Radiation Cause Leakage of the Blood-Brain Barrier' / 'Zračenje mobilnih telefona uzrokuje propusnost krvno-moždane barijere').
 
A krvno-moždana barijera štiti mozak od štetnih tvari / toksina te su rezultati istraživanja prof. Salforda od iznimne važnosti. Međutim, kako to već često biva, rezultati istraživanja koji upućuju na štetnost po zdravlje čovjeka često se negiraju iz raznoraznih razloga, najčešće zbog interesa međunarodnih kompanija i njihove povezanosti s državnim regulatornim i zakonodavnim institucijama. Prof. Lennart Hardell, onkolog Sveučilišne bolnice Örebro (Örebro University Hospital, Örebro, Švedska) dokazuje povezanost zračenja mobilnih telefona s razvojem tumora glave, ukjučujući i tumore mozga (listopad 2016.). Prof. Hardell se zauzima da se pulsirajuća radiofrekvencija uvrsti u popis kancerogenih tvari i to Razred / grupu 1 ('Class 1').
 
Potrebno je istaknuti da je od 24. do 31. svibnja 2011. u Lyonu, Francuska, održano zasjedanje Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (IARC/WHO) gdje je zatraženo da se radiofrekvencija zbog kancerogenog učinka na čovjeka mora premjestiti iz Grupe 2B (moguće kancerogeno) u Grupu 1 – kancerogeno. Nadalje, prof. Hardell sa suradnicima na temelju rezultata provedenih studija smatra da  mobilni telefoni predstavljaju vjerojatan skriveni uzrok karcinoma štitne žlijezde koji je u porastu. Pregled 21 znanstvene studije dokazuje da je radiofrekvencija/mobilni telefoni vrlo rizična za muškarce jer negativno utječe na plodnost (Brendan Houston et al.: The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function; objavljeno u časopisu „Reproduction,“ rujan 2016.), a ključnu ulogu imaju slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja. 
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Otvorena izložba Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine

 
 
U Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 12. travnja otvorena je izložba Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine, treća izložba najmlađe muzejsko-galerijske jedinice HAZU-a, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije. Autorice izložbe koja se može razgledati do 31. svibnja su upraviteljica Muzeja Silvija Brkić Midžić i zamjenica voditelja Muzeja prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić.
http://www.mdc.hr/files/g/1-98853/Untitledee.jpg
Izložbu je otvorio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da Akademija u svom sastavu ima čak sedam muzeja i galerija i podsjetio na misao biskupa Josipa Jurja Strossmayera da identitet nacije osim o akademiji i sveučilištu ovisi i o muzejima kao simbolima kulture. Akademik Marko Pećina, voditelj Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU, podsjetio je da je ideja o Muzeju začeta 2006., a ostvarena 2015. kada je počeo s radom, zahvaljujući prije svega Zbirci narodne medicine smještenoj na Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU-a, a koja je od 1944. do 1946. pripadala Muzejuza povijest zdravstvau sklopu Hrvatskog liječničkog zbora. Riječ je o sveukupno 323 predmeta opisanihu 164 inventarna zapisa. Predmeti su raspoređeni u sljedeće tematske cjeline: pribor za puštanje krvi,narodni kirurški instrumenti i njihovi prikazi,narodni lijekovi mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla,amuleti, apotropejski predmeti i nakit za zaštitu od bolesti i uroka,kršćanski zavjetni predmeti: medaljice – privjesci za zaštitu, svete sličice, zavjetni darovi – votivi, kršćanski zapisi, muslimanski zapisi i spremnice za zapise, fotografije na temu narodne medicine, ljekaruše i ostalo. Predmeti potječu iz vremenskog razdoblja od 18. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća, pretežno s područja kontinentalne Hrvatske te Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke, Dervente i Tuzle. Posebna zanimljivost i vrijednost zbirke sastoji se u činjenici da je naslijeđena od prvogahrvatskog muzeja medicine te je njezino podrijetlo i način prikupljanja bilo moguće precizno rekonstruirati.
 
Silvija Brkić Midžić istaknula je zasluge osnivača Muzeja za povijest zdravstva, liječnika Vladimira Ćepulića i Stanka Sielskog zahvaljujući čijim prikupljačkih aktivnostima je 1944. u teškim ratnim okolnostima Muzej bio otvoren. „Liječnici su poznati po svestranosti, ali manje je poznato da smo imali i liječnike muzealce“, kazala je Brkić Midžić, podsjetivši da je Stanko Sielski upamćen i kao veliki humanitarac, zbog čega je 2014. proglašen Pravednikom među narodima. Pojasnila je da izložba nosi naslov Muzejski vremeplov jer se njome željelo dočarati ugođaj prvog hrvatskog muzeja medicine, zbog čega su predmeti na izložbi izloženi u izvornim okvirima i s izvornim legendama, a restaurirane su i vitrine iz toga doba. Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Klarica podsjetio je da Fakultet ove godine slavi svoju stotu godišnjicu, ali da se također navršava i 90. godišnjica početka nastave povijesti medicine, zahvaljujući Luji Thalleru, kao i 90. godišnjica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc.
 
Željko Krznarić kazao je da Zbor od osnutka 1874. do danas na poseban način njeguje sjećanje na prethodne generacije hrvatskih liječnika, tako da se ideja o osnutku medicinskog muzeja pojavila još krajem 19. stoljeća.
Cjelovit katalog Zbirke narodne medicinesa znanstvenim uvodnim tekstom bit će objavljen u publikaciji Narodna medicina: izvori i istraživanja u sklopu Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti, koja će biti predstavljena javnosti 10. svibnja u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU.
 

Marijan Lipovac

Anketa

Tko je HDZ-u na lokalnim izborima veći protivnik?

Srijeda, 26/04/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1553 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević