Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

»Nošnje predstavili Hrvati i Bunjevci«

Umjesto Hrvata iz svih krajeva Srbije, imamo "bunjevačke Hrvate iz Subotice", "šokačke Hrvate iz Podunavlja"…

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, i dr., a povodom članka „Nošnje kao visoka moda“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 842 od 7. lipnja 2019. godine i članka  “Odbrana tradicije“ u „Bunjevačkim novinama“ br. 168, jun 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/novineh.jpg
U Domu vojske u Beogradu je od 30. svibnja do 1. lipnja održan treći po redu međunarodni festival Etnology Fest, modna manifestacija – promocija narodne nošnje u formi visoke mode. Povodom toga „Hrvatska riječ“ br. 842 od 7. lipnja 2019. godine u članku „Nošnje kao visoka moda“, između ostalog, piše: »Treći dan je bio posvećen nacionalnim manjinama iz AP Vojvodine, a svoje nošnje predstavili su Hrvati, Slovaci, Rumunji, Romi, Bunjevci i Crnogorci. Hrvatska manjina se, u koordinaciji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, predstavila nošnjom bunjevačkih Hrvata iz Subotice i srijemskih Hrvata iz Surčina. Organizatori su neovisno od hrvatske zajednice (?!)predstavili i žensku nošnju šokačkih Hrvata iz Podunavlja. Nekoliko osoba iz šokačkih udruga je negativno komentiralo „nepravilnosti“ u načinu na koji je manekenka odjevena u šokačku nošnju«.
 
„Bunjevačke novine“ br. 168. za jun mjesec 2019. godine o ovom događaju u članku “Odbrana tradicije“, između ostalog, pišu:
»Bunjevci su se pridstavili sa dvi ženske narodne nošnje, narodnom nošnjom za svatove i nošnjom za Dužijancu, a nji je pripravila Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Kada su divojke u bunjevačkoj nošnji izašle, svi su ustali i slikali«. Ovo je samo još jedna od zornih slika i prilika kako se Hrvati iz Srbije preko svojih podjela predstavljaju cijelom svijetu, a najveću “zaslugu” za to nosi Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (čitaj: Tomislav Žigmanov), odnosno što su sve krovne institucije ovdašnjih Hrvata koncentrirane u Subotici među “bunjevačke Hrvate”!
 
Onda, umjesto Hrvata iz svih krajeva Srbije, imamo “bunjevačke Hrvate iz Subotice”, ”šokačke Hrvate iz Podunavlja” (koji nose pogrješnu nošnju i na dobrom su putu da budu ono što Bunjevci već jesu) i Bunjevce, koji kažu da sa Hrvatima nemaju nikakve veze, odnosno da su (nasilno) pokatoličeni Srbi! Zbunjujuće je što su Hrvati, kao sudionici na ovoj manifestaciji nacionalnih manjina, predstavili i bunjevačku nošnju, pored sudjelovanja Bunjevaca!? Mogli su Hrvati predstaviti i slovačku ili romsku nošnju, jer su i Slovaci i Romi sudjelovali na toj manifestaciji! Odnosno, ako kreacije bunjevačke nošnje Kate Kuntić ne spadaju u hrvatsku nošnju, kako kreacije bunjevačke nošnje Nade Sudarević spadaju?! U čemu je razlika?! Tako Bunjevci, jedni i drugi, u svim segmentima naše hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji unose zabunu, razdor i podjele više od sto godina! Dokle?!
A na ovogodišnjem Etnology Festu u Beogradu zablistala je hvatska nošnja u formi visoke mode vrijednih i talentiranih žena iz Surčina.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

OGRAĐIVANJE – Ograda na ogradu

hrvatski-fokus

Nagrada Ljiljani Crnić

HF

Pojednostavljenje izvođenja dokaza

HF

Stanko Vujica – sveučilišni profesor, publicist, prvi predsjednik Izvršnoga odbora Hrvatskoga narodnoga vijeća

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više