Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Sve veća ulaganja u zaštiti od kibernetičkoga kriminala

Stvaranjem poslovnih strategija koje uključuju kibernetičku tehnologiju, tvrtke poboljšavaju obuku zaposlenika i ugrađuju kiber u inicijative digitalne transformacije

 

Kibernetička ulaganja postala su stolni ulozi za tvrtke širom svijeta. Kibernetički kriminal raste, a 91 % organizacija prijavilo je barem jedan kibernetički incident u prošloj godini. Ne samo da rastu u broju, već postaju sofisticiraniji i raznolikiji, s novim prijetnjama koje se stalno pojavljuju. Prema istraživanju Deloitte Global Future of Cyber iz 2023. godine, u ovom okruženju poslovni lideri mijenjaju način na koji razmišljaju o kiberu (eng. cyber), a ona se pojavljuje kao veća strateška rasprava povezana s dugoročnim uspjehom organizacije.

Danas bi lideri trebali razmotriti kako raditi kiber u svakom dijelu svog poslovanja – od poslovanja do zaposlenika i potrošača. Stvaranjem poslovnih strategija koje uključuju kibernetičku tehnologiju, poboljšavaju obuku zaposlenika i ugrađuju kiber u inicijative digitalne transformacije; Tvrtke mogu biti ispred krivulje i bolje zaštititi svoje organizacije. Evo kako neki lideri preispituju svoje pristupe kibernetičkom kako bi pomogli potaknuti dugoročni rast za svoje tvrtke.

Zaštita povjerenja učinkovitim planiranjem

Kiber je više od zaštite informacija – upravljanje rizicima, planiranje odgovora na incidente i obavješćivanje o prijetnjama često se mogu izravno povezati s povećanjem povjerenja unutar tvrtki. Mnoge organizacije prepoznaju važnost davanja prioriteta kibernetičkoj sigurnosti i svojim su naporima izvijestile o značajnim poboljšanjima povjerenja i učinkovitosti. U najnovijem istraživanju Budućnosti kiber istraživanja Deloitte Globala, gotovo 70 % tvrtki koje su identificirane kao vrlo zrele organizacije kada je u pitanju kiber vjeruju da je kibernetička sigurnost pozitivno utjecala na ugled i produktivnost njihove organizacije. Od snažnog kibernetičkog planiranja u cijelom poslovanju i učinkovitog angažmana na razini odbora – visoki kiber izvođači prepoznaju važnost kibernetičke odgovornosti i uključenosti u cijeloj organizaciji.

Osim razmatranja u cijeloj organizaciji, strategije kibernetičkog planiranja treba redovito pregledavati i ažurirati kako bi se zaštitilo povjerenje u organizaciju. Na primjer, upotreba alata za kvantifikaciju rizika, periodična analiza i ažuriranje kibernetičkih planova te redovito provođenje planiranja scenarija odgovora na incidente mogu podržati tvrtke s povratom kibernetičkih ulaganja, upravljati izloženošću riziku i zauzvrat zaštititi ugled svoje organizacije.

Zaposlenici kao prva obrana

Osim redovitog planiranja, osposobljavanje za kibernetičku sigurnost ključno je za zaposlenike kako bi se osigurala sigurnost i zaštita poduzeća. Zaposlenici su često prva linija obrane od kibernetičkih napada i često najslabija karika u sigurnosnom položaju organizacije. Obuka o kibernetičkoj sigurnosti može pomoći zaposlenicima da prepoznaju i izbjegnu uobičajene kibernetičke prijetnje, kao što su phishing napadi, zlonamjerni softver i socijalni inženjering. 89 % organizacija koje se navode kao visokoučinkovite kiber organizacije provele su godišnju obuku o kibernetičkoj svijesti među svim zaposlenicima. S povećanom digitalnom ovisnošću iz godine u godinu – učinkovito osposobljavanje zaposlenika može podići svijest, smanjiti rizik, poboljšati sigurnosno držanje i podržati usklađenost.

Strategije digitalne transformacije

Nesumnjivo, kibernetički bi trebao biti dio strategija digitalne transformacije. Tehnologije u nastajanju potiču tvrtke na stvaranje bolje učinkovitosti, pojednostavljenje zastarjelih ručnih procesa i uštedu novca, prema istraživanju Deloitte Global Future of Cyber iz 2023. godine. Ali s novom tehnologijom dolazi i određeni rizik. Kada razmatraju svoju strategiju digitalne transformacije i usvajanje nove tehnologije – poslovni lideri trebali bi gledati prema kibernetičkim programima i utkati kibernetička razmatranja u svoje inicijative transformacije.

Što se tiče usvajanja 5G mreža, organizacije će možda morati uspostaviti zaštitne mjere kako bi osigurale da je kvaliteta usluge koju 5G pruža održiva unutar i među organizacijama, industrijama i geografskim područjima. Osim toga, trebali bi kontinuirano nadzirati i upravljati svim povezanim uređajima, održavati softver uređaja ažurnim i redovito pregledavati pojedinačna sučelja kako bi potvrdili da su sigurni. Implementacija 5G tehnologije bit će dugoročno putovanje i može zahtijevati stalnu suradnju između funkcije glavnog službenika za informiranje (CIO) i poslovnih i operativnih jedinica koje podržava.

Osim toga, umjetna inteligencija tehnologija je koja je zajahala val 2022. i nastavlja ubrzavati 2023. godine. Umjetna inteligencija može tvrtkama omogućiti predviđanje ponašanja kupaca i automatizaciju procesa koji su obično ručni. Kao što je prikazano u našoj globalnoj anketi o budućnosti kibernetičke ankete 2023. godine, tehnologija koja se koristi u većini industrija postaje neophodna za vlasnike tvrtki na način koji nikada prije nije viđen. Većom brzinom u stvaranju podataka, organizacije mogu donositi poslovne odluke brže i točnije, u konačnici povećavajući profitabilnost. Međutim, iako je umjetna inteligencija izvrsna za poslovanje, ona dolazi s vlastitom vrstom rizika. Rješavanje kibernetičkih razmatranja bit će najvažnije ove godine jer 41 % rukovoditelja kaže da je kiber ključan za uspjeh inicijativa umjetne inteligencije.

Budući da su kiberprijetnje sofisticiranije i raširenije nego ikad prije, čelnici bi trebali zauzeti proaktivan pristup integriranjem kibernetičkog sustava u svaki aspekt svog poslovanja. Ulaganjem u kiber kao pokretača povjerenja, pružanjem sveobuhvatne kibernetičke obuke zaposlenicima i uključivanjem kibera u strategije digitalne transformacije, tvrtke mogu ostati ispred krivulje i ublažiti rizik povezan s kibernetičkim prijetnjama – istovremeno poboljšavajući cjelokupno korisničko iskustvo i promičući rast poslovanja.

Emily Mossburg služi kao Deloitteova globalna kiber liderica. 20+-godišnja stručnjakinja za kibernetičku sigurnost, Emily je podržala niz klijenata i industrija pomažući im da transformiraju i razviju svoje kiber programe. To uključuje provedbu novih procesa i rješenja u područjima kao što su rizik od podataka, odgovor na incidente i povrede te kiberotpornost. Prije ove uloge, Emily je bila voditeljica Advise & Implement Solutions za Deloitteovu kiber praksu u Sjedinjenim Državama, gdje je vodila razvoj i isporuku kiber rješenja osmišljenih za bolje usklađivanje strategije i ulaganja kiber rizika sa strateškim poslovnim prioritetima, poboljšanje svijesti o prijetnjama i vidljivosti te jačanje sposobnosti za napredak u suočavanju s kibernetičkim incidentima

Emily Mossburg, https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2023/04/28/five-benefits-of-hosting-your-own-hackathon-and-how-to-do-it/?sh=5e64a4051f2e

Povezane objave

Ima dosta nedorečenosti

HF

Koliko se otvoreno i odgovorno trošio proračunski novac za ublažavanje koronakrize?

hrvatski-fokus

Meeting G2 i hrvatsko iseljeništvo pomažu poduzetnicima Banovine

hrvatski-fokus

Hrvatski štediše opet izigrani?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više