Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Reforma SDA i pitanje Izetbegovića: Zašto Sebija mora otići, a Bakir ostati? 

SDA-ova izdaja amnestirala je korupciju u SDA  

 

Stranka demokratske akcije može preživjeti četiri godine oporbe. Međutim, SDA mora provesti unutarnju reformu. Predsjednik SDA mora ostati. Njegova žena mora otići. Ako Bakir Izetbegović uspije svoju suprugu ukloniti iz javnog života i političkog odlučivanja, to će pokazati da državnički potezi oko CIK-a i Izbornog zakona nisu slučajnost, već kontinuitet. “Borjana javlja da Sabor ima prijedlog o razrješenju ljudi u CIK-u i imenovanju. Molim vas recite Zvizdiću da to ne radi. Ako bi SDA to podržala bez dogovora s nama, bojim se da je tu kraj. Pozdrav. Dragan”, pisalo je u poruci koju je Bakir Izetbegović proslijedio svom tadašnjem prvom suradniku Denisu Zvizdiću.

Bio je 11. ožujak 2020. godine, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučivao je hoće li Centralno izborno povjerenstvo BiH iz ruku SNSD-a i HDZ-a izvući iz ruku. Borjana Krišto sa stranačkim kolegama iz HDZ-a napustila je sjednicu. Isto su učinili i predstavnici SNSD-a. U sali Parlamenta ostali su samo zastupnici SDA i DF iz vladajuće koalicije. Izetbegović je razbio i poigrao se s oporbenim SDP-om, SDS-om i PDP-om. Milorad Dodik i Dragan Čović ostali su bez utjecaja u Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine. Od Čovićeve poruke kojom je označio kraj ljubavne veze sa SDA do pravosudnog napada na kadrove SDA prošla su dva i po mjeseca. U svibnju iste godine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (glavna tužiteljica, hrvatska državljanka Gordana Tadić) uhitilo je bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića. Slijede radnje pravosudnog postupka protiv bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a na kraju će sve završiti devastacijom znanstvene karijere Izetbegovićeve supruge Sebije. Od marta 2020. godine SDA su napustili Aljoša Čampara i Denis Zvizdić. Bakir Izetbegović izgubio je u utrci za člana Predsjedništva, a HDZ je za koalicijske partnere izabrao sarajevsku trojku na čelu s Elmedinom Konakovićem. Bakir Izetbegović i SDA, prvi put nakon 2000. godine i vremena Saveza za promjene, ostali su u opoziciji na entitetskoj i državnoj razini.

“Detronizirali smo Izetbegovića”, objavit će Dragan Čović u travnju ove godine na jednoj od sjednica Hrvatskog narodnog sabora. No, što detronizacija Izetbegovića znači za budućnost države Bosne i Hercegovine i SDA kao najveće bošnjačke političke stranke?Sve dok je SDA činila ustupke HDZ-u i SNSD-u, u toj stranci nije bilo korupcije. Sve diplome Sebije Izetbegović bile su legalne, a inspekcije u Republici srpskoj nisu istraživale “studijske dane” Osmana Mehmedagića. No, kada je Dragan Čović u poslijepodnevnim satima 11. ožujka 2020. nagovijestio kraj dobrih odnosa sa SDA, korupcija se uselila u najveću bošnjačku stranku. I svi ti prljavi stranački poslovi su se isplatili.Jednostavnije rečeno – SDA-ova izdaja amnestirala je korupciju u SDA. Onog trenutka kada se SDA okrenula interesima države, tužilaštva su proradila. Ali samo u dijelovima Federacije gdje su kadrovi SDA. No, korupcija nije najveći teret Stranke demokratske akcije. Najveći teret te stranke je Sebija Izetbegović. Njena bahatost bila je idealno sredstvo za obračun sa SDA. Dragan Čović to je majstorski iskoristio. Konaković i Čampare bili su samo Čovićeva pješadija.Sebija Izetbegović stvorila je Elmedina Konakovića. Okomio se na nju. Sebija Izetbegović je Aljoši Čampari poklonila tablete kao nagradu što je izabran za direktora KCUS-a. Okomio se na nju. Sebija Izetbegović izabrala je Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova. I to je bio kadrovski promašaj.

U ovoj priči uopće nije bitno da li je, koristeći svoje prezime, Sebija Izetbegović magistrirala ili ne. U ovoj priči bitno je da Sebija Izetbegović nije smjela biti politički aktivna. A nije joj dopušteno da postane ravnateljica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu. Prvo, to je nepotizam. Drugo, Sebija Izetbegović ima problem u odnosu s drugim ljudima.I samo uvrštavanje Sebije Izetbegović na listu za Skupštinu Kantona Sarajevo oslabilo je SDA. Najprije je Sebija Izetbegović iskoristila cijelu stranačku strukturu da kroz preferencije pokaže koliko je popularna. I, drugo, samim njenim ulaskom u Skupštinu Kantona Sarajevo smanjen je koalicioni kapacitet Stranke demokratske akcije, jer nitko, pa ni najveći protivnici Trojke, ne žele biti koalicijski partneri Sebiji Izetbegović.Stranke Trojke su, uvjeravaju nas svakodnevno svojim djelovanjem, toliko servilne prema HDZ-u i SNSD-u da su za dio vlasti u Sarajevu spremne dati najvažniju državnu polugu. Koliko je istinita Konakovićeva teza da je Izetbegović mnogo dao da Sebija Izetbegović postane direktorica KCUS-a, tako je istinita i teza da je Konaković spreman dati sve da Sebija Izetbegović ne postane direktorica KCUS-a. U oba slučaja centralna figura je Sebija Izetbegović. Njezin politički angažman bio je najjače Čovićevo oružje. I tim oružjem Čović od svibnja 2020. devastira državu Bosnu i Hercegovinu. I doslovno se igra sa političarima u Sarajevu.

Gdje je sve Bakir pogriješio?

Je li se Bakir Izetbegović mogao dogovoriti s Draganom Čovićem u ožujku 2020. godine, kada je Sabor birao članove CIK-a? Apsolutno jest. A on danas sigurno ne bi bio u milosti kod predsjednika HDZ-a koji je uz pomoć Zapada postao apsolutni vladar Bosne i Hercegovine. No, Bakir Izetbegović, svjedoči i poruka s početka ovog teksta, u ovom je slučaju glumio državnika. Je li ostvario neku osobnu korist od ovog saziva CIK-a? Ne. On je pretrpio štetu, ali država je profitirala. Bi li Bakir Izetbegović mogao trgovati s Draganom Čovićem oko izmjena Izbornog zakona? Apsolutno. Ali nije trgovao. Zbog toga je izgubio naklonost Zapada i potpuno spalio mostove koji su ga povezivali s HDZ-om. Je li Izetbegović odbijanjem izmjena Izbornog zakona ostvario osobnu ili stranačku korist? Djelomično. Da je Izetbegović dao Izborni zakon Čoviću, SDA bi sigurno ostvarila slabiji rezultat od onog koji je imala 2022. godine. Ali i s tim slabijim rezultatom SDA bi bila na vlasti, jer bi Trojka kao Čovićevo sredstvo prisile postala nebitna. I u ovom slučaju Izetbegović je igrao u korist (građanske) države.

Koliko god to u ovom trenutku bilo nepopularno govoriti i pisati, najbolje je za državu Bosnu i Hercegovinu i SDA da Bakir Izetbegović ostane na čelu SDA. Zamislite, recimo, da najveću bošnjačku stranku preuzmu kadrovi poput Mirsada Zaimovića i Safeta Softića koji su spremni učiniti isto što u ovom trenutku radi Elmedin Konaković. Ali razina izdaje kapacitetom NiP-a nije i ne može biti ni blizu razini izdaje kapacitetom SDA.Stranka demokratske akcije može preživjeti četiri godine oporbe. Međutim, SDA mora provesti unutarnju reformu. Predsjednik SDA mora ostati. Njegova žena mora otići. Ako Bakir Izetbegović uspije svoju suprugu ukloniti iz javnog života i političkog odlučivanja, to će pokazati da državnički potezi oko CIK-a i Izbornog zakona nisu slučajnost, već kontinuitet.

Avdo Avdić, istraga.ba/reforma-sda-i-pitanje-izetbegovica-zasto-sebija-mora-otici-a-bakir-mora-ostati

Povezane objave

Ugašen hrvatski obrambeni nacionalizam

HF

Dayton – američka ‘Srebrenica’ nad Hrvatima

HF

Nišan

HF

Brahma IXI IXI

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više