Hrvatski Fokus
Povijest

Doktor fra Mihovil Sučić iz Šujice

Rođen je fra Mijo Sučić kao Stjepan Sučić od imućnog oca Petra, rodom Livnjaka i majke Ruže (rođ. Galić) iz Šujice

 

O fra Mihovilu Sučiću (1820. – 1865.), franjevcu, liječniku, teologu i filozofu, pisao je fra Andrija Nikić (Ružići kod Grude, 1942.). Fra Nikić je završio gimnaziju (Sinj, pa Zagreb), u franjevački red stupio na Visovcu 1959.; ispit zrelosti položio u Visokom. Započeti studij filozofije i teologije nastavio u Sarajevu, pa u Rimu gdje doktorira 1971. godine (diplomirao je arhivarstvo, paleografiju, knjižarstvo i diplomatiku).

Rođen je fra Mijo Sučić kao Stjepan Sučić od imućnog oca Petra, rodom Livnjaka i majke Ruže (rođ. Galić) iz Šujice. Školovao se kod franjevaca, da bi u novicijat u Fojnici stupio 1837. godine kao Mijo (Michael), te kao bistar upućen u Veneciju (Francesco della Vigna) gdje studira filozofiju te teologiju 1839. – 1842.; već 1843. je zaređen.

U Veneciji predavao mu je Dubrovčanin Urban Bogdanović (1806. – 1863., Prizren +) Kanonsko pravo i Bibliku, kasnije skopski biskup. 

Na zahtjev o. Anta Knezovića i dopuštenje crkvenih vlasti fra Mijo Sučić 1845. studira medicinu i kirurgiju u Padovi. Naime, zdravstvene prilike u BiH su bile jezive. Studije medicinske dovršava 1851. godine. Sa štapom u ruci i torbom na ramenu obilazi BiH liječeći potrebite. Vatikan mu dopušta liječničku praksu, uz uvjet da radi besplatno!

Godine 1855. vlada grozna epidemija kolere; svećenstvo na misama čita upute dr. fra Sučića o mjerama zaštite. Ipak pomor je velik. Godine 1860. u Italiji liječi jednu talijansku plemkinju koja poklanja kip Gospe; danas se kip nalazi u na oltaru u franjevačkom samostanu u Gorici kod Livna. Godine 1865. u Šujici pomaže težak porod jedne muslimanke i spašava i nju i dijete.

Ali zimsko pješačenje koštalo je života fra Sučića. Nažalost, ne postoji dokumentacija o tom prvom carskom rezu u Bosni nakon rimskoga vremena (antičkoga). Ipak fra Nikić smatra u tim okolnostima teško mogućim primjenu carskoga reza iz religijskih (zabranjeno liječniku rezati, kidati, paliti), ali i tehničko higijenskih okolnosti. Umro je fra Mijo Sučić vjerojatno od upale pluća.

Fra Mijo je sam izrađivao lijekove, sakupljao ljekovite biljke, a u samostanu na Gorici čuvaju se još u originalnoj liječničkoj kožnoj torbi njegove kutije s medicinskim priborom i (mala apotekarska vaga, zubarski instrumenti, žljebaste sonde, igle za punktaciju, skalpeli. U većoj kožnoj torbi (60 x 30 cm) su zavijene igle za ulazak u prsnu i trbušnu šupljinu, iglodržači, instrumenti za podvezivanje krvnih žila, škare različitih veličina, skalpeli, pomagalo za imobilizaciju prijeloma, za zaustavljanje krvarenja kompresijom, hvataljke za meka tkiva te preteče nekih suvremenijih instrumenata. U drugom je setu nekoliko dugih noževa te instrumenti čija je vrijednost izrazito muzejska. 

Posebna su vrijednost stručne knjige iz područja medicine i kirurgije te anatomski atlas u futroli 90 x 60 cm, a kada se otvori, 120 cm. Zbog izrazito preciznih crteža, atlas zaslužuje posebnu pozornost. Pomalo ga nagriza zub vremena pa bi ga trebalo zaštititi. Izdan je u Bruxellesu 1838. godine, a autori su mu Bourgery i Jacob. Na francuskom je jeziku. Uz atlas je i knjiga – priručnik iz anatomije istih autora i iste godine izdanja. Tu je i medicinska enciklopedija u 40 svezaka na talijanskom jeziku. Prvi svezak tiskan je u Veneciji 1827. godine. U franjevačkom samostanu u Fojnici nalazi se još jedna veća vaga koja je pripadala dr. fra Miji Sučiću te dva mikroskopa i jedno predmetno stakalce na kojem se vide kristali urina. 

Izgleda da postoji nekoliko brošura koje je pisao o bolestima, o zdravstvenim prilikama, bolje reći neprilikama u Bosni, o prevenciji nekih zaraznih bolesti te o higijeni. Neke od tih monografija nalaze se u muzejima u Budimpešti pa bi bilo dobro da se i to nađe na okupu, na jednome mjestu. U Gorici postoji desetak ljekaruša, a neke su svakako pripadale i dr. fra Miji Sučiću. Pisane su ikavicom, lijepim rukopisom, a neke sadrže i veterinarske naputke – recepte. I ljekaruša od 33 recepta iz ginekologije i porodništva te brošura Pregled znakova koje naznačuju unutarnje bolesti pripadali su prvom kirurgu u Bosni i Hercegovini dr. fra Miji Sučiću.

Ispred samostana na Gorici je poprsje fra Mije Sučića, a jedno poprsje je i ispred bolnice u Livnu koja nosi njegovo ime.

Neka je vječna slava dobrotvoru narodnome!

Podatke dugujem isključivo izvornom članku fra Andrije Nikića, koji sam prigodno skratio.

Teo Trostmann

Povezane objave

Ogrlica iz drevne Armenije

HF

Osnovno školstvo u okolici Dubrovnika

hrvatski-fokus

Istina o Juri Francetiću

HF

Litvanaca više u Sibiru nego u Litvi (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više