Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

William J. Jurkovich – športaš, veteran dvaju ratova, glasoviti mostograditelj

Bio glasoviti inženjer za projektiranje i izgradnju brojnih mostova u državi Kaliforniji od 1950. do 1980.

 

Hrvatski doseljenici u Ameriku početkom prošloga stoljeća radili su najteže poslove i često skromno živjeli, ali su spremno „otkidali od zadnjega zalogaja” da bi im djeca mogla pohađati barem srednju školu. Ako su ikako mogli, slali su djecu (tada ponajviše sinove) da završe sveučilišne nauke i zakorače u više društvene slojeve. Na sreću, Bog je obdario mnoge od hrvatskih mladi ljudi ne samo bistrim umom nego i atletskom tjelesnom građom pa ih je lijep broj na temelju športskih vještina dobio sveučilišne stipendije. Nekih od njih postizali su velike uspjehe u športu i/ili svojim profesijama. William Jurković (1921. – 2013.) dobar je primjer takva društvenoga procesa koji se odvijao unatrag gotovo sto godina.

Korijeni

William Jim Jurkovich rođen je 27. studenoga 1921. u Fresnu, Kalifornija. Na njegovoj osmrtnici stoji da su mu otac Vido i majka Lena bili „iz Hercegovine”. Pomislio sam da Vido potječe vjerojatno iz sela Zvirići (kod Ljubuškoga) u kojem ima oveći broj žitelji s tim prezimenom. Kopkajući po dostupnim podatcima na Ellis Islandu (New York) doznadoh da je 1912. u Ameriku stigao Vidoje Jurković, bilo mu je 18 godina; da je iz mjesta „Rasno“; da je išao bratu Ivanu u Los Angeles i da mu je najbliža rodbina, koju je ostavio doma, otac Jozo (u Čapljini). Očito, dostupne informacije ukazuju na to da je ovo bio Vido Jurković, otac Williamov. „Rasno” je zapravo mjesto Hrasno u istočnoj Hercegovini. Zapitah prijatelja Stanislava Vukorepa, istraživača, pisca i vrsnoga poznavatelja povijesti tog dijela Herceg-Bosne, ima li u Hrasnu Jurkovića. Odgovori on da su Jurkovići iz sela Brštanica u župi Hrasno, da su imali velike posjede (s kamenom kućom, čatrnjom i obradivom zemljom) na planini Crvnju u sjeveroistočnoj Hercegovini. Možda je Vido ondje rođen. Lena je rođena 1902., ali nisam mogao doznati odakle potječe. U njihovoj obitelji rođena su trojica sinova: Joe (Joseph), Jim William i Louis. Srednji je brat postao uspješan i poznat.

Student športaš i veteran dvaju ratova

William J. Jurkovich studirao je na poznatom kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu (University of California, Berkeley), koje mu je dodijelio športsku stipendiju. Više od 30 godina držao je državni srednjoškolski rekord u skoku u dalj. Njegovo ime nalazi se u High Wall of Fame College Football Hall of Fame u Fresnu. Osim stipendije, William je za vrijeme studija radio razne poslove da bi pokrivao životne troškove. Diplomirao je (1944.) s akademskim počastima i postao inženjer graditeljstva.

Nakon studija William se pridružio američkoj vojsci, otišao u rat i vratio se s činom poručnika. Poslije rata zaposlio se kao inženjer u državnom odjelu za ceste (California Division of Highways) i tu je službovao punih 47 godina (do 1993.), osim što je ponovno pozvan u rat – ovoga put u Korejski i, na sreću, vratio se živ i zdrav svojoj obitelji.

Glasoviti mostograditelj

Jurkovich je bio glasovit inženjer za projektiranje i izgradnju brojnih mostova u državi Kaliforniji od 1950. do 1980. Najpoznatiji most koji je projektirao poznati je viseći most Vincent Thomas Bridge, koji povezuje San Pedro s Terminal Island u okrugu Los Angeles. Duljina mosta je 1847 metara, najširi luk 457 metara. Otvoren je 1963. godine. (Usput, Vincent Thomas također je bio američki Hrvat.)

Vincent Thomas Bridge

William je služio u odboru društva diplomiranih inženjera u Kaliforniji, dobio visoke nagrade i priznanja od najviših predstavničkih tijela Kalifornije, a bio je i pobjednik natjecanja za projektiranje čeličnih mostova na nacionalnoj razini. Njemu su se mnogi projektanti obraćali za savjet kod izgradnje visećih mostova, uključujući i most Guy West Bridge u Sacramentu. Objavljivao je i priloge u stručnim publikacijama.

William J. Jurkovich bio je obiteljski čovjek. Životna družica bila mu je Neva Dowd (umrla 2009.). Imali su trojicu sinova i dvije kćeri. Prije njegove smrti imao je 17 unučadi i 25 praunučadi. Preminuo je 2. ožujka 2013. u svom domu u Citrus Heightsu, Kalifornija. Posljednji ispraćaj i sv. misa zadušnica bili su u katoličkoj crkvi Svete Obitelji, Citrus Heights. Njegovi zemni ostatci počivaju na mjesnom katoličkom groblju Kalvarija.

William J. Jurkovich jedan je od mnogih hrvatskih potomaka koji su svojim talentima obogatili Ameriku, a za njih se rijetko čuje u domovini njihovih predaka.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Možda ipak ima nade za HDZ

HF

Od Hrvaca, preko Runovića i Zmijavaca do Stuttgarta i Münchena

hrvatski-fokus

Lažno predstavljanje

hrvatski-fokus

Od Boze do tromboze

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više