Hrvatski Fokus
Znanost

Australska država provodi hakerske i kibernetičke napade

Deset milijuna Australaca ostalo bez interneta i mobilne mreže – poremećen bankarski, zdravstveni i transportni sustavi

 

U Australiji je više od 10 milijuna ljudi ostalo bez mobilne mreže i interneta u srijedu 8. studenog 2023. godine. Drugi najveći pružatelj telefonskih i internetskih usluga u zemlji, Optus, pretrpio je veliki prekid koji se proširio na mnoge usluge. Pogođeni su deseci bolnica, željeznički promet u gradu Melbourneu i banke. Iako podrijetlo prekida još nije identificirano, australska grupa, koja je obnovila svoju mrežu nakon 12-satnog prekida rada, potvrdila je da “ništa ne ukazuje na hakerski ili kibernetički napad“, poput onog koji se dogodio 2022. godine kada su procurili osobni podaci 9 milijuna korisnika. Ovaj ponovljeni incident, podsjetnik je na krhkost digitalnog svijeta u koji nas guraju.

Prekid koji je identificiran u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu u Sydneyu, utjecao je na fiksne i mobilne telefone, kao i na brzi internet, paralizirajući brojne usluge u zemlji. Deseci bolnica i službe za hitne intervencije države New South Wales više nisu primali telefonske pozive.

U Melbourneu je “komunikacijsko zamračenje prekinulo promet vlakova u vrijeme špice, a Metro Trains Melbourne pozvao je svoje korisnike da “razmotre druga sredstva prijevoza“, te da se “prilagode značajnim kašnjenjima” i provjere dostupnost svojih linija. Cestovno osiguravajuće društvo NRMA je objavilo da je njihov pozivni centar isključen, te pozvalo svoje klijente kojima je potrebna hitna pomoć na cesti da ju rezerviraju putem aplikacije.

Australci su se također suočili s prekidom bankarskih usluga jer su pogođeni mnogi bankomati koji koriste telekomunikacijsku tvrtku Optus. Commonwealth Bank, jedna od vodećih banaka u zemlji, upozorila je svoje klijente na rizike poteškoća u korištenju njihovih usluga, uključujući elektroničko plaćanje. I druge institucije kao što su Westpac, ING Australia, St. George Bank i Bank of Melbourne, također su objavile da su bile pogođene ovim prekidom.

Izvršna direktorica Optusa, Kelly Bayer Rosmarin, objasnila je da “nije bilo naznaka” da se radi o hakerskom ili kibernetičkom napadu: “Istražujemo sve moguće načine. Istražili smo brojne hipoteze, a one koje smo testirali ili kojima smo se pozabavili nisu riješile temeljni problem.”

Kvar je izazvao reakcije do vrha australske države, a australska ministrica komunikacija Michelle Rowland opisala je učinak prekida kao “zabrinjavajući, zbog kojeg su mnogi Australci bili zabrinuti”, te je rekla kako je vlada zatražila informacije od operatera i pozvala ih “da komuniciraju sa svojim korisnicima na sve moguće načine kako bi ih informirali”.

I dok se Australci pitaju hoće li Kelly Bayer Rosmarin, čelnica Optusa, preživjeti ovaj skandal, samo godinu dana nakon kibernetičkog napada koji je uzrokovao curenje osobnih podataka 9 milijuna klijenata te tvrtke, stručnjaci vjeruju da je do ovog prekida došlo zbog ažuriranja softvera ili sustava koje je pošlo po zlu.

Ovakvi kvarovi ili kibernetički napadi pokreću pitanja osobito o pouzdanosti digitalnih valuta središnje banke (CBDC) i njihove infrastrukture. Na Starom kontinentu projekt digitalnog eura podržava Europska središnja banka (ECB). Strahovi nisu povezani s mogućim gubicima digitalnog kapitala, već sa sigurnošću osobnih podataka i rizicima da bi krađa ili zlouporaba istih mogla narušiti privatni život ili slobodu pojedinca.

Provjeri/francesoir.fr, https://provjeri.hr/10-milijuna-australaca-ostalo-bez-interneta-i-mobilne-mreze-poremecen-bankarski-zdravstveni-i-transportni-sustavi/

Povezane objave

Globalizirane neoliberalne ekonomije

HF

Globalisti namjeravaju odrediti digitalne osobne iskaznice. Evo kako možete uzvratiti

hrvatski-fokus

ISTINA O CJEPIVIMA – Koronavirus, Covid-19, manipulacije ljudima, zdravlje i alternativna medicina (7)

hrvatski-fokus

Rawls ne donosi ni savršena rješenja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više