Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

MET Croatia Energy Trade savjetuje kupcima da barem djelomično fiksiraju cijenu plina

Hrvatsko tržište plina prisilno se promijenilo nakon nekoliko ‘sporijih’ godina i postalo kompleksnije

 

Mario Matković, izvršni direktor MET Croatia Energy Tradea govori o deset godina poslovanja te izrazito uspješne tvrtke u Hrvatskoj. Iako se čini da je najteži udar rasta cijena plina sada povijest, tvrtka ipak savjetuje kupcima oprezan pristup s ugovaranjem cijene plina, jer je tržište osjetljivije nego prije na globalne poremećaje kojih ne manjka.

  • Prošle godine obilježili ste desetu godišnjicu poslovanja na hrvatskom tržištu. Možete li nešto reći o počecima i dosadašnjim rezultatima.

– MET Croatia Energy Trade na svoju desetu obljetnicu nalazi se među tvrtkama s najvišim prihodima u Hrvatskoj, a opskrbljujemo industrijske tvrtke koje spadaju među najveće potrošače plina. U proteklim godinama, svjedočili smo mnogim promjenama kojima smo se trebali prilagoditi, od značajnog pada cijena i potražnje, preko cjenovnog povećanja i volatilnosti do, trenutno, ponovnog pada. Svoje je poslovanje MET Croatia Energy Trade započeo još 2013. godine. U početku je ono bilo usmjereno na trgovanje i veleprodaju, dok je opskrba krajnjih kupaca ostvarena nakon nekoliko godina. Kako se radilo o tek liberaliziranom tržištu, bilo je zahtjevno izgraditi portfelj klijenata. Ključan izazov bilo je pridobivanje povjerenja i adekvatna edukacija korisnika jer se ponuda na tržištu sastojala od opskrbljivača s vrlo sličnim proizvodima. Danas je većina klijenata upoznata s različitim indeksima cijene, troškovima vezanima za profil potrošnje i zakup transportnih kapaciteta. Drugim riječima, imamo znatno kompleksnije proizvode i informiranije kupce. 

Korona smanjila potrošnju plina

  • Tržište plina ima iza sebe vrlo izazovne godine. Što se dogodilo i koje su posljedice? 

– Gledajući unazad, tržište plina u Hrvatskoj prisilno se promijenilo nakon nekoliko „sporijih“ godina i postalo kompleksnije. Tome je pridonijela turbulentna konsolidacija uzrokovana pandemijom virusa COVID-19, a posebice ratom u Ukrajini. Prvo smo vidjeli ekstrem u padu potrošnje jer su u koronakrizi, gotovo preko noći, kupci bili prisiljeni zatvoriti postrojenja ili smanjiti proizvodnju zbog smanjenja narudžbi. Ovo je utjecalo i na cijenu plina, koja je dotakla razinu ispod 4 EUR/MWh na TTF-u, referentnoj točki trgovanja u Nizozemskoj, u svibnju 2020. S druge strane, nakon izbijanja rata u Ukrajini vidjeli smo novi ekstrem gdje je cijena na TTF-u iznosila 340 EUR/MWh u ožujku 2022. Sve navedeno prouzročilo je gubitak i mnogih distributera koji su prisilno promijenili vlasnika ili bili primorani prepustiti upravljanje zbog nemogućnosti preživljavanja na takvom tržištu. U takvom okruženju, izrazito je bila vrijedna podrška, znanje i cjelovit pogled na svjetsko energetsko tržište koje imamo kao dio MET Grupe, aktivne u mnogim zemljama diljem Europe iz svog švicarskog sjedišta.

  • Poslovnu 2022. završili ste iznimno uspješno, s prihodima koji su vas pogurali u top deset najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Kakva vam je bila prošla poslovna godina te koje okolnosti smatrate presudnim za poslovni rezultat? Koliki vam je tržišni udio na hrvatskom tržištu te kolike su prodane količine?

– Ponosan sam što je MET Croatia Energy Trade uspio ostvariti tako visoku poziciju i sjajne rezultate. Ovo postignuće moram zahvaliti predanom radu cijelog našeg tima jer su oni temelj i pokretačka snaga cijele tvrtke. Iza nas su izazovne plinske sezone te mi je drago da smo i u takvim vremenima ostali profesionalan, pošten i pouzdan partner našim kupcima u Hrvatskoj. Nalazimo se među deset najuspješnijih tvrtki po prihodima, uzevši, k tome, u obzir da MET Croatia Energy Trade nije aktivan u segmentu opskrbe kućanstava i javne nabave.  Godina 2023. za nas je također bila uspješna, a s obzirom na generalni pad cijene plina, prihodi su proporcionalno manji. 

Zakupljeni kapaciteti na LNG terminal

  • Kakve sve usluge možete ponuditi svojim kupcima i što za to predstavlja sinergijska snaga grupacije kojoj pripadate? 

– MET Croatia Energy Trade primarno se bavi opskrbom krajnjih kupaca industrijskog dijela tržišta prirodnim plinom. U Hrvatskoj pružamo cijeli spektar proizvoda s indeks cijenom, mogućnost fiksacije djelomičnih ili ukupnih količina u jednoj ili više tranši. Ove smo godine pokrenuli i opskrbu električnom energijom za hrvatske tvrtke te pripremamo raznolike pakete korisnicima, dok je dugoročni cilj ponuditi kompletni energetski miks s povezanim energetskim uštedama.  S ponosom ističem kako su mnogi klijenti koje opskrbljujemo s nama od samih početaka djelovanja MET-a u Hrvatskoj. Između ostalog, to možemo zahvaliti i transparentnosti našeg poslovanja: nastojimo uvijek pravovremeno informirati sve strane te stvarati dugoročne partnerske odnose. 

Veliku ulogu kod čvrstih veza s našim kupcima ima i visoka sigurnost opskrbe koju omogućuju zakupljeni kapaciteti na LNG terminalu te u podzemnom skladištu plina Okoli. Njihovu važnost dodatno je potvrdilo razdoblje neizvjesnosti oko opskrbe plinom zbog sankcija prema Rusiji. Sinergijska snaga MET Grupe dodatan je faktor uspjeha, koji se najviše očituje kroz financiranje, odnosno podršku trading floora u Švicarskoj, zahvaljujući kojem brzo i efikasno provodimo transakcije.  

  • Zakupac ste kapaciteta na krčkom LNG terminalu. Što vam to donosi i kako gledate na povećanje kapaciteta koje će biti aktualno već 2025./2026. u smislu sinergije u portfelju? 

– Izgradnja LNG terminala bila je apsolutno najbolja odluka jer je time Hrvatska postala jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne mora brinuti oko sigurnosti opskrbe tržišta. Sukladno tome, pozdravljamo i povećanje kapaciteta LNG terminala za koje će interes neupitno biti velik. U MET-u se odluke donose na tržišnoj bazi, stoga će veliku ulogu igrati tajming dostupnosti kapaciteta za zakup. Pri  takvoj odluci potrebno je uzeti u obzir situaciju na globalnom LNG tržištu te procijeniti isplativost, kao i rizik ulaska u nove dugoročne zakupe. Po pitanju opskrbe hrvatskog tržišta, dodatne količine plina nisu potrebne jer već sada u sustavu postoje viškovi koji se izvoze. Svi dodatni kapaciteti bit će prvenstveno namijenjeni okolnim tržištima, a tako će stvoriti i veću konkurenciju. 

  • Kako gledate na mjere koje je država do sada primjenjivala za kontrolu cijena energenata i koje će, po svemu sudeći i nastaviti primjenjivati i nakon travnja? Kako gledate na ulogu koju HEP ima na tržištu plina i je li sazrelo vrijeme za drugačiji pristup?

– U doba ekstrema koje smo doživljavali na tržištu energenata, intervencija na tržištu može biti neizbježna, no dolazi s rizikom od narušavanja tržišta. Dovoljno je pogledati financijske izvještaje kako bi se spoznala ozbiljnost gubitaka i situacije u kojoj su se neke energetske tvrtke našle, no tadašnje odluke omogućile su zadržavanje cijene energenata kućanstvima što je, uz inflaciju i poskupljenje, bilo nužno. Cijena plina na dnevnoj razini trenutno se stabilizirala na 25-30 EUR/MWh, no ne treba zaboraviti volatilnost kojoj smo svjedočili. Bez obzira na trenutnu stabilnost, uvijek postoji mogućnost poremećaja cijena u obliku znatnog povećanja. Zato smatram da bi većina kupaca koja ima takvu ugovornu mogućnost, trebala razmotriti barem djelomično zaključavanje cijene, odnosno njenu fiksaciju. 

Nemamo poteškoća s naplatom

  • S kakvim izazovima se suočavaju vaši kupci – osjećate li kod svojih kupaca posljedice pada industrijske proizvodnje i imate li poteškoća s naplatom?

– Pad industrijske proizvodnje svakako je imao velik utjecaj na naše klijente, a prije svega na duljinu i način promišljanja u vezi novih ugovora. Korisnici sada dubinski analiziraju svoje odluke, uzimajući u obzir parametre i ekstreme koji im ranije nisu bili važni. Žele se pravovremeno pripremiti na trošak i računati s njim. Iz perspektive opskrbljivača, to može izgledati kao neodlučnost kupca, no plin je tek jedan od njihovih ulaznih troškova koji žele što više iskontrolirati, što je sasvim razumljivo. Također, industrijski segment tržišta, u kojem se nalaze naši klijenti, osjetljiv je na zbivanja u Njemačkoj pa su, shodno aktualnim nestabilnostima, i korisnici oprezniji. Usprkos svemu, MET Croatia Energy Trade nema poteškoća s naplatom, već upravo suprotno, uživamo zdravi portfelj kupaca prema kojima smo odgovorni te nam oni uzvraćaju istom mjerom. 

  • Cijene plina višestruko su pale u odnosu na period koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu i posljedičnih sankcija te promjena tokova plina u Europi. Koliko vam je bilo izazovno poslovati u okruženju visokih cijena, kako je danas te kakve trendove očekujete u narednim godinama?

– Poslovanje u ekstremnim uvjetima je bilo izrazito izazovno. Naime, u slučaju kada cijena proizvoda naraste više od deset puta, zarada to ne mora pratiti. Naša je pozornost, u tom kritičnom periodu, bila usmjerena u zaštitu rizika i osiguranje financiranja kako bi se sve obveze uspješno ispunile, na što sam izuzetno ponosan. U doba kada su se cijene plina na najvišim razinama kretale preko 300 EUR/MWh, mi smo imali klijente koji su ga plaćali 20 EUR/MWh. Taj smo uspjeh osigurali držeći se internih pravila prema kojima se sve transakcije moraju hedgirati, što je mjera zaštite od rizika. Zarada u takvim situacijama možda je manja, ali je i rizik umanjen za boljitak svih uključenih strana. Razmišljajući na taj način, zadržali smo povjerenje kupaca i zajedno s njima prebrodili razdoblje ekstrema. 

  • Mislite li da bi imalo smisla osnivanje burze plina u Hrvatskoj, usprkos činjenici da nije riječ o velikom i likvidnom tržištu? 

– Pokretanje burze plina aktualno je pitanje već neko vrijeme, a smatram kako je prije svega važno imati kvalificirane ljude koji bi proveli projekt te kasnije njime upravljali. Važno je istaknuti da je Hrvatska u znatno boljem položaju na energetskom tržištu otkad imamo globalni pristup LNG-u te bolje mogućnosti kako uvoza dodatnih količina, tako i izvoza viškova u druge države. 

  • MET Grupa na nekim tržištima ulaže u obnovljive izvore energije. Imate li takvih planova i u Hrvatskoj?

– MET Grupa ima dinamičnu korporativnu strategiju te danas nije više samo trading kompanija. Sa svojim podružnicama prisutna je u 14 europskih zemalja, dok je azijski ogranak Grupe formiran u Singapuru. Globalno trgovanje LNG-em pojačano je trading aktivnostima, dok se u području prodaje, infrastrukture i proizvodnje električne energije sve veći naglasak stavlja na obnovljive izvore energije. MET Grupa razvija se u skladu s energetskom tranzicijom te je, osim postojećih projekata obnovljivih izvora energije, u cilju značajna izgradnja i osnaživanje tog dijela portfelja u narednim godinama. Već je sada ostvaren sjajan napredak: operativna postrojenja za proizvodnju solarne energije i vjetroelektrane imaju instalirani kapacitet od oko 400 MW, dok je još 800 MW u izgradnji. I hrvatsko tržište bi u budućnosti moglo dobiti svoju ulogu u ovom dijelu razvojne strategije Grupe. Ovogodišnji početak trgovanja električnom energijom u Hrvatskoj sjajan je način širenja poslovanja i dodatne diverzifikacije naših usluga u narednom periodu. 

Nina Domazet, EGE

Povezane objave

5G i u industrijskoj proizvodnji

HF

Računi će građanima u početku porasti

HF

Stare – nove afere u energetskom sektoru

HF

Voda bi trebala biti – besplatna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više