Hrvatski Fokus
Znanost

Stvaranje materijalnoga svijeta

Materijalni svijet se stvara s pomoću kiber-fizičkih sustava koji na ulazu i izlazu imaju informaciju, energiju i materiju

 

Kažu, čovječanstvo sada živi u digitalno doba, igrica i mrežnih filmova. Točno, no mora raspolagati sredstvom djelovanja, računalom. Koje je rezultat zakonitosti proizvodne tehnike.

Od postanka Svemira pred kojih 13,7 do 13,8 milijardi godina, najprije je započelo djelovanje prirodne tehnike nežive prirode, pred koji 4,5 milijardi godina. Stvaranjem primjerice granita, hlađenjem u unutrašnjosti zemaljske kugle (kalupa). Taloženje vapnenca pred 3,75 milijardi godina je prirodni model, danas sve rasprostiranije aditivne proizvodnje, poznatije kao 3D ispis. Prvo živo u Prirodi, staro je oko 4 milijarde godina. Ono što je stvorila Priroda je prirodnima (nj. Ding, e. product of nature).

Tek relativno nedavno, pred 3,3 milijuna godina, ljudsko biće, hominin, započelo je počelo stvaranjem materijalnoga, neživog svijeta. Materijalne kulture, pred oko 0,25 % vremena od Velikog praska. Tada je stvoren prvi kiber-fizički sustav, s pomoću kojeg načinjeno prvo kameno rezalo.

Namjera je da se ukratko opiše tri osnovne djelatnosti u području materijalne kulture. Međutim nameće se mogućnost poopćavanje na stvaranje svega, od stvaranja prvih minerala do preostatka islužene tvorevine. Ideja se temelji na savjetu stvarateljima materijalne kulture, ugledajte se u Prirodu. Zapravo kako su nastajale pojedine materijalne tvorevine, prije onog hominina koji je načinio prvo kameno rezalo.

Prema do sada dostupnim arheološkim podacima, iz 2015. godine, hominin načinio je prvo kameno rezalo u mjestu Lomekvi 3, Kenija. Time započinje razdoblje stvaranja neživih artefakta, stvari (nj. Sache, e. thing). Tijekom vremena proširio se broj postupaka stvaranja neživih materijalnih tvorevina, koje je moguće načiniti od materijala ili tvari.

Cijela analiza nazvana Stvaranje, Održavanje i Pohranjivanje (SOP) temelji se na radu Čatić, I., Knežević, A.: Trojedinstvo informacije, energije i materije, Filozofska istraživanja38 (3), 2018. »Bez materije ništa ne postoji, bez energije ništa se ne zbiva, bez informacije ništa nema smisla«. Na temelju toga je zaključeno da postoje dva osnovna sustava. Prvi je informacijski. Na ulazu je informacija i energija, a na izlazu informacija.

Materijalni svijet se stvara s pomoću kiber-fizičkih sustava koji na ulazu i izlazu imaju informaciju, energiju i materiju(al).

SOP je zapravo Procjena životnog ciklusa,  LCA (Life Cycle Assessment), nj. Ökobilanz.

Stvaranje

Razlikuju se dvije osnovne skupine stvaranja artefakata. To su odvajanje s pomoću alata (npr. kameno rezalo) te praoblikovanjem. Postupci praoblikovanja su: kalupljenje s analognim alatima, kalupima ili rukama. Drugu skupinu praoblikovanja su nanošenje slojeva s pomoću digitalnih alata, aditivna proizvodnja (3D ispis). Ako se polazi od materijala, pravljenje tvorevina je nereakcijsko. To izradba tvorevina. Ako završna faza pravljenja popraćena nekom reakcijom, radi se o proizvodnji tvorevina.

Industrija 6.0

Prateći trendove u proizvodnji, uočena su tri naziva: roboti, umjetna inteligencija (AI) i automatizacija. To je potaklo na pomisao da moguće uvesti pojam Industrija 6.0. Koncept Industrije pokušat će se opisati na primjeru injekcijskog prešanja plastomera. Osnovni elementi tog kiber-fizičkog sustava su: središnji element sustava – kalup, ubrizgavalica i temperiralo. Poboljšanju uspješnosti proizvodnje otpresaka, posebno automatizacijom pridonose ograđeni roboti (I 4.0) ili suradnički roboti, koboti (I 5.0). U proizvodnu liniju IP 6.0 ugrađuje se (humanoidni) robot s umjetnom inteligencijom (AI). Sposoban je donositi samostalno odluke. Potrebne za ispravan rad proizvodne linije,

Održavanje i pohranjivanje

Bez obzira kako je dugo živio, tijekom života hominin morao je koristiti pomoć vračeva u održavanju svog stanja. Stoga je humana medicina uzor za održavanje svega živoga i neživoga. Iz potrebe održavanja hominina, razvilo se sve ostalo što je potrebno za održavanje funkcije, svega prirodnog ili umjetnog.

Što učiniti s istrošenim? Postoje različiti načini uklanjanja živoga i neživog. U osnovi postoje tri skupine uklanjanja neživoga. To su mehanički i kemijsko recikliranje te energijska oporaba. No, jedan sve upotrebljavaniji izraz nulti otpad (eng. zero-waste) je teorijski nemoguć. Uvijek je rezultat neka vrsta „pepela“. Često opasnog.

Tekst je sažetak predavanja kojeg će održati autor na Festivalu znanosti. Predavanje je u petak 26. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska 16, u 18 sati.

Igor Čatić

Povezane objave

Stop lažnim recenzijama!

hrvatski-fokus

Božje stvaranje čovjeka!

HF

Pokrenut novi globalni sustav izvješćivanja za dokumentiranje cjepnih ozljeda protiv COVID-a

hrvatski-fokus

Bazne stanice i karcinom

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više