Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Dijagnostička procjena zarobljenosti države

Provedba zajedničkih antikorupcijskih rješenja i primjera dobrog upravljanja u jugoistočnoj Europi

 

Institut za javne financije i Center for the Study of Democracy (CSD) iz Bugarske organizirali su Policy Forum: Anti-Corruption аnd Good Governance in Southeast Europe: Towards Innovative Public-Private Partnership Solutions koji se održao u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik i online. Na forumu su CSD i Government Transparency Institute (GTI), Mađarska predstavili ključne naglaske ovogodišnjeg Izvješća o dobrom upravljanju u jugoistočnoj Europi, nastalog u okviru projekta Provedba zajedničkih antikorupcijskih rješenja i primjera dobrog upravljanja u jugoistočnoj Europi: inovativne prakse i javno-privatna partnerstva.

Analiza se fokusirala na integritet javne nabave i upravljanje državnim poduzećima u energetskom sektoru, s ciljem postizanja dubljeg razumijevanja ovih izazova i stvaranja preduvjeta za antikorupcijske reforme u devet zemalja u regiji – Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Javna nabava je jedna od aktivnosti vlasti koje su najviše podložne korupciji. Prema Uredu za droge i kriminal Ujedinjenih naroda, 10 do 25 % ukupne vrijednosti ugovora javnih nabava vjerojatno je izgubljeno zbog sumnjive prakse. Jedan od najčešćih oblika nepravilnosti u nabavi u regiji jest povlašteni tretman poduzećâ zbog dobrih političkih veza njihovih vlasnika. Primjerice, u Hrvatskoj oko polovine ukupne vrijednosti ugovora osvoje ponuđači koji nisu privatni subjekti, već su poduzeća u djelomičnome ili potpunome vlasništvu države

Analiza je, između ostalog, pokazala je da je između prvoga tromjesečja 2017. i drugoga tromjesečja 2021. godine indeks korupcijskoga rizika (Corruption Risk Index – CRI) na tržištu proizvoda i usluga vezanih uz COVID-19 povećan za oko 10 postotnih bodova u Rumunjskoj i Hrvatskoj. Povećanje je bilo privremeno, a slijedio ga je polagan, ali stalan pad.

Analiza velikih skupova podataka također otkriva da je u posljednjih godinu i pol dana prosječna ovisnost kupca u zdravstvenome sektoru znatno porasla u Mađarskoj i neznatno u Hrvatskoj u odnosu na razdoblje od 2017. do 2020. Štoviše, zarobljeni naručitelji ne samo da su svojim favoriziranim dobavljačima osigurali veći udio nego i veću vrijednost javnih sredstava.

Energetski sektor jedan je od glavnih problema sustava upravljanja koji dovode do znatnih gubitaka općega bogatstva te pružaju prilike za nezakonito financiranje i stvaranje utjecaja stranih autoritarnih vlasti u regiji, navodi se u izvješću.

Dijagnostička procjena zarobljenosti države (State Capture Assessment Diagnostics – SCAD) identificira taj sektor kao jako podložan nastanku monopola. Zemlje jugoistočne Europe više su puta optužene za navodno blokiranje liberalizacije tržišta plina u korist lokalnih oligarhijskih korporativnih mreža i u korist dobavljača plina pod nadzorom ruske vlasti. Stoga, osim ako se njime pravilno ne upravlja, navedeni sektor može potkopati neovisnost i razvoj zemalja jugoistočne Europe, ističu analitičari.

Deficit javne odgovornosti u energetskim poduzećima u državnome vlasništvu vidljiv je u brojnim slučajevima otkrivenima u istraživačkim medijskim izvješćima, izvješćima organizacija civilnoga društva ili provedenim nadzorima državnih revizija u cijeloj regiji jugoistočne Europe. Ovi problemi pridonose društveno-političkomu okruženju u kojemu se dopušta narasla pojava lošega financijskog upravljanja u državnim poduzećima i provođenje neučinkovitih ili štetnih odluka o ulaganju.

Forum je organiziran u sklopu Regionalne platforme dobrog javnog upravljanja i javno-privatnog partnerstva (R2G4P) koju financira EEA i Norway Grants Fund for Regional Cooperation. (ijf)

Povezane objave

Kanadski naftaši dolaze u Hrvatsku!

HF

Otpad moramo riješiti zajedno

HF

Godina 2011. kao nedosanjani san

HF

Radimo na uvođenju posebne knjižice za sve nove plinske uređaje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više