Hrvatski Fokus
Znanost

Pogrješna presuda Europskoga suda za ljudska prava

Ova odluka je iskorak jer konsolidira ideološku jurisprudenciju ESLJP-a

 

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) 17. siječnja poništio je tumačenje ljudskih prava i presudio da države Vijeća Europe imaju obvezu “pravno priznati i zaštititi istospolne zajednice”. Kako bi otežali kritiziranje očito pogrješne presude, suci Suda u Strasbourgu ove su revolucionarne teze uključili u svoju presudu protiv Rusije.

Naravno, suci su znali da je Rusija izbačena iz Vijeća Europe zbog pokretanja rata protiv Ukrajine i da će ignorirati ovu presudu. No, presuda će biti obvezujuća za preostalih 46 država Vijeća Europe, koje u ovim postupcima nisu niti mogle uzeti riječ jer u njima nisu bile stranke.

Slučaj Fedotova i drugi protiv Rusije odnosi se na tri istospolna para koji su tražili pravo na formalizaciju svoje veze u Rusiji. Nakon što su njihovi zahtjevi odbijeni, LGBT aktivisti podnijeli su tužbe Europskom sudu za ljudska prava, koji je 2021. utvrdio da je nemogućnost formaliziranja njihove veze prekršila članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima. Članak 8. uopće ne govori o institucionalizaciji istospolnih zajednica, već samo kaže da “svatko ima pravo na poštivanje svog privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja”. Istodobno, članak 12. govori o “pravu muškarca i žene na brak”, izražavajući očitu istinu da je brak zajednica između muškarca i žene.

Sada je presudu potvrdilo najveće tijelo u kojem se Tribunal može očitovati, odnosno Veliko vijeće ESLJP-a. Odbacio je brojne argumente iznesene protiv mandata da se formaliziraju istospolne veze. Njegova presuda pokazuje da formalizacija istospolnih veza nije u suprotnosti s tradicionalnim shvaćanjem obitelji. Osim toga, suci Suda naveli su da volja građana pojedine države ne može stati na put institucionalizaciji istospolnih veza.

Veliko vijeće suda nikada se dosad nije očitovalo o ovom pitanju. Ova odluka je iskorak jer konsolidira ideološku jurisprudenciju ESLJP-a, koja je prethodno bila naznačena samo u slučajevima protiv Italije ili Austrije.

Ujedno, to je još jedan primjer “evolutivnog” tumačenja odredaba Konvencije, koje se sve više tumače odvojeno od njezinog sadržaja, koji se zamjenjuje “progresivnim” stajalištima sudaca.

Tumačenje koje je primijenio Sud u Strasbourgu dopušta izvođenje gotovo svih sadržaja iz članka 8. Konvencije o pravu na privatnost. Jedina granica bit će mašta sudaca Tribunala.

Ukoliko se ovaj trend ne zaustavi reakcijama država, može se očekivati da će ESLJP u bliskoj budućnosti „izmisliti“ nova „ljudska prava“ koja će biti vezana ne uz Konvenciju, već uz viziju svijeta koju zastupaju suci Suda. Nereagiranje na ovu odluku prisilit će države da registriraju i privilegiraju istospolne veze. Također će otvoriti put traženju legalnog homo-posvojenja.

Kako kaže poljski sudac, prof. Krzysztofa Wojtyczeka, koji je podnio suprotno mišljenje u slučaju, tumačenje koje su usvojili suci ESLJP-a stvara nove obveze na koje suverene države nikada nisu pristale. Stvaranje takvih obveza od strane Suda, koji je imenovan samo za tumačenje Konvencije, predstavlja neprihvatljivo zaobilaženje demokratskih procedura.

Do sada su suci Suda u Strasbourgu iz prava na privatnost izvodili, između ostalog, pravo zatvorenika da zače dijete tijekom izdržavanja doživotne kazne za ubojstvo te pravo zatvorenika na slobodno korištenje pornografije tijekom izdržavanja kazne.

Iz članka 8. Europske konvencije o ljudskim pravima suci ESLJP-a izveli su i pravo para koji je kupio dijete od surogat majke u inozemstvu da mu se roditeljska prava priznaju u domovini, iako je ondje surogat majčinstvo zakonom zabranjeno. Tako je Tribunal, koji formalno dopušta zabranu surogat-majčinstva koje šteti ljudskim pravima, naredio da se priznaju njegovi učinci.

Izvješće Europskog centra za pravo i pravdu, čiji je autor, dr. Grégor Puppinck, profesor na Collegium Intermarium, sveučilištu koje je osnovala zajednica Ordo Iuris, puno govori o ideološkim motivima sudaca ESLJP-a.

To pokazuje da je Sud u Strasbourgu okružen mrežom nevladinih organizacija koje financira George Soros, čije Otvoreno društvo promiče radikalne zahtjeve kao što su abortus “na zahtjev”, formalizacija istospolnih veza i homo-posvajanje.

U svom izvješću dr. Puppinck navodi da je čak 22 od 100 sudaca koji su sjedili u Europskom sudu za ljudska prava između 2009. i 2019. prethodno surađivalo s nevladinim organizacijama vezanim uz Otvoreno društvo. Zanimljivo, riješili su ukupno gotovo 90 slučajeva u koje su bile uključene ove organizacije.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava je organ Vijeća Europe, odnosno međunarodne organizacije čije su članice 46 zemalja. Čvrsti prigovor nekih od njih može biti od velike važnosti za daljnju sudsku praksu Suda.

Već radimo na detaljnoj analizi presude u kojoj ćemo pokazati da presuda Suda nema dovoljno jak pravni temelj. Primjena „evolutivnog“ tumačenja Konvencije od strane ESLJP dovest će do stvaranja daljnjih ideoloških „ljudskih prava“ nevezanih za njezine odredbe, čiji se smjer danas ne može predvidjeti.

Istovremeno, pripremamo memorandum u kojem ćemo naznačiti koje pravne korake treba poduzeti da se izrazi obvezujuće protivljenje ideološkoj presudi Suda u Strasbourgu. Apelirati ćemo na vlade zemalja naše regije da donesu izjave o tumačenju presude Europskog suda za ljudska prava, kojima ćemo spriječiti radikale da nameću institucionalizaciju istospolnih veza.

Borba za ljudsko dostojanstvo, život, obitelj i slobodu se nastavlja. Zauzmite se za njih. Ukoliko ste u mogućnosti, podržite nas financijski pritiskom na gumb ispod:

Podržavam

Jerzy Kwaśniewski, Ordo Iuris [kontakt@ordoiuris.pl]

Povezane objave

Rusija zabranila uvoz GMO-a iz SAD-a

HF

Panonski div Béla Hamvas 

hrvatski-fokus

Dodijeljeni Oskari znanja

HF

Priznanje Zaklade Jadranko Crnić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više