Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kako transformacija industrije može biti uspješna?

Članovi njemačke visokotehnološke skupine Friedhelm Loh: Rittal, Eplan, Cideon i German Edge Cloud i ove su se godine dostojno predstavili na sajmu u Hannoveru

 

Industrija je pod golemim pritiskom promjena. Kako proizvodna industrija napreduje prema pametnoj proizvodnji? Kako prijeći s kriznog upravljanja na dugoročnu tranziciju u energetici, učinkovitosti i održivosti? Kako ubrzati nužno povećanje infrastrukture? Kako se tvrtke bore s nedostatkom kvalificiranih radnika? Rittal, Eplan, Cideon i German Edge Cloud, članice skupine Friedhelm Loh, o tim su pitanjima nedavno raspravljali s posjetiteljima sajma u Hannoveru, pokazujući kako se stručnost može koristiti za stvaranje sveobuhvatnih rješenja u stvarnim ekosustavima.

Digitalna transformacija tvornica, sigurna i ekonomski održiva dugoročna opskrba energijom te utvrđivanje, mjerenje i smanjenje ugljičnog otiska industrijskih proizvoda glavni su izazovi koji se ne mogu riješiti izolirano,” ističe Markus Asch, izvršni direktor tvrtki Rittal International i Rittal Software Systems i nastavlja: “Potrebne su inovacije koje nadilaze proizvode i rješenja. Moramo razumjeti različite procese koji okružuju vrijednosne lance naših kupaca, razmotriti nove ekosustave i razviti sveobuhvatna rješenja. Uvjereni smo da je to moguće samo standardizacijom. Sajam u Hannoveru je forum za dijalog o toj temi u cijeloj industriji.

Digitalni blizanci za pametnu proizvodnju i upravljanje energijom

Jedno je jasno: industrijske tvrtke kreću se prema pametnoj proizvodnji što znači ekonomičnu proizvodnju s visokoautomatiziranim i učinkovitim procesima. Istodobno, to se mora postići na energetski učinkovit način, uz fleksibilna rješenja koja se mogu prilagoditi individualnim potrebama kupaca, a sve to u uvjetima nedostatka kvalificiranih radnika. “Danas stvarna i istinska inovacija jednostavno znače učiniti cjelokupnu izvedbu učinkovitijom i uspješnijom za korisnika,” nastavlja Rittalov čelnik i zaključuje: “Ako više ne razmišljamo o pojmovima proizvoda i rješenja, već o pojmovima optimiranja procesa, možemo to učiniti samo pametnim povezivanjem hardvera i softvera.”

Detalj s Rittalovog izložbenog prostora

Kao pokretači pametne proizvodnje, Rittal, Eplan, Cideon i German Edge Cloud na nedavno održanom sajmu u Hannoveru pokazali su će u budućnosti biti moguće povezati tri ekosustava automatiziranog projektiranja i inženjeringa, proizvodnje proizvoda i proizvodnih procesa pomoću jednog odgovarajućeg digitalnog blizanca. Time će pametni proizvodni procesi biti razvidniji i učinkovitiji, a razvidniji će postati i energetski tokovi, što znači da će se moći optimirati. To je ključan čimbenik uspjeha za industrijske tvrtke, i danas i u budućnosti. Preduvjet za to je potpuna razvidnost duž lanca vrijednosti za korisnika: od izgradnje elektro-ormara, preko proizvodnje sklopnih uređaja, do onih koji s njima rade.

Kako? Eplan i Rittal surađuju s tvrtkama koje se bave upravljanjem, rasklopnom opremom i inženjeringom u strojarstvu kako bi ubrzali razvoj digitalnih blizanca za automatizaciju i kako bi podaci tijekom rada bili uporabljiviji. Istodobno, Cideon poboljšava kontinuitet podataka i dosljednost u kontekstu digitalnih blizanaca proizvoda zahvaljujući svojoj stručnosti u CAD/CAM-u, PDM/PLM-u i konfiguriranju proizvoda. Pri tome se kao platforma za digitalnog blizanca u proizvodnji i upravljanje proizvodnjom temeljeno na internetu stvari (IoT) koristi ONCITE Digital Production System.

Posjetitelji sajma mogli su vidjeti kako sve to djeluje u praksi, uživo i gotovo u stvarnom vremenu, na zajedničkom izložbenom prostoru tvrtki iz sastava skupine Friedhelm Loh U Rittalovoj tvornici pametnih kućišta u Haigeru u Njemačkoj upravljanje energijom već je integrirano u digitalni proizvodni sustav ONCITE DPS, pri čemu je sa sajma zahvaljući ‘oblaku’ bio omogućen uvid uživo u stvarne podatke o energiji za stvarnu proizvodnju. Također su se mogli vidjeti energetski tokovi povezanog podatkovnog centra. Na sajmu je prikazan i RiZone OTM Suite kojim je pokazano kako upravljati pogonskom tehnikom podatkovnog centra. Pri tome Rittal koristi ono što je razvila i što korisnicima nudi njegova sestrinska tvrtka German Edge Cloud. Tako se novi Rittalov softver temelji se na fleksibilnoj mikroservisnoj arhitekturi ONCITE DPS.

Brži razvoj energetske infrastrukture

No, s izazovima drugačijeg praćenja i upravljanje energijom ne suočava se samo proizvodnja. Cijela energetika također je pod golemim pritiskom za djelovanje na snižavanju troškova. Širenje takve infrastrukture mora se ubrzati kako bi se zadovoljili zahtjevi gospodarstva. Pri tome je za Eplan i Rittal jasno jedno: kritični čimbenik je industrijalizacija cijelog lanca procesa, kombinirajući i softver i hardver.

“Modularizacija, standardizacija i dosljednost podataka naša su glavna načela,” objašnjava gosp. Asch i odmah dodaje: “Iskustvo Rittala i Eplana s našim kupcima iz područja upravljanja, sklopnih uređaja i strojarstva pokazalo je da postoji značajan potencijal za optimiranje i industrijalizaciju procesnih lanaca. Nadalje, ‘end-to-end’ hardverska i softverska rješenja ubrzavaju tempo širenja infrastrukture, od proizvodnje i pohrane energije, preko širenja mreže i povezivanja područja, do objekata za punjenje električnih vozila. Povećanje učinkovitosti snižava troškove, dok podaci, kao blizanac automatizacije, stvaraju daljnje mogućnosti za primjenu.”

Nova osnovna rješenja, nadogradnje platformi i elektro-ormari

Sve to zahtijeva brzo djelovanje i rješenja, zbog čega su se Eplan i Rittal na sajmu u Hannoveru time i pozabavili, pri čemu su koristili nova ‘Osnovna rješenja’. Uz mnoge uspješno dovršene projekte za svoje korisnike, tvrtke su zajedno razradile ‘Obrasce najbolje prakse’ kao što je, primjerice, za projektiranje i primjenu punionica električnih vozila. Tako se projekt ubrzava, pomoću standarda i modula usklađenih s podacima, dok nova Eplanova Platforma 2024 dodatno pojednostavljuje projektiranje i inženjering. Uz to, Rittal je predstavio i novi plastični elektro-ormar AX s dozvolama za primjenu u prostorima ugroženima eksplozivnom atmosferom (Ex) kao što je, primjerice, u postrojenjima za ukapljeni prirodni plin (LNG) ili vodik.

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Tradicija duga 120 godina

HF

Politički sporazum o plinovodu OPAL

HF

Sredstva iz europskih fondova financiraju bivše kriminalce

hrvatski-fokus

Treba preživjeti do korekcije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više