Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

ESG donosi dašak optimizma ljudima i okolišu

ESG ne pokriva samo pitanje minimalizacije štetnih utjecaja na ljude, prirodu i okoliš, već i pozitivan utjecaj na živote zaposlenih, kako u matičnoj kompaniji tako i sve niže, niz dobavni lanac

 

Ono što ESG standarde čini izuzetnim i optimističnim je što se u njima donekle zrcali ono kako bismo svi mi željeli da izgleda društvo budućnosti. To se ne može sažeti samo u riječ „održivo“, jer ESG ne pokriva samo pitanje minimalizacije štetnih utjecaja na ljude, prirodu i okoliš, već i pozitivan utjecaj na živote ljudi

Primjena ESG standarda okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja postaje apsolutni „must“ za svaku ozbiljnu veću tvrtku koja drži do sebe, stavljajući izvještavanje o održivosti uz bok s financijskim izvještajima. Oba dokumenta bit će podložna reviziji. Dakle, nije šala. Takva velika promjena stiže već iduće godine, stavljajući veliki pritisak na hrvatske i europske tvrtke s više od 500 zaposlenih, gradeći trend koji će uskoro postati mainstream.

Ono što ESG standarde čini izuzetnim i optimističnim je što se u njima donekle zrcali ono kako bismo svi mi željeli da izgleda društvo budućnosti. To se ne može sažeti samo u riječ „održivo“, jer ESG ne pokriva samo pitanje minimalizacije štetnih utjecaja na ljude, prirodu i okoliš, već i pozitivan utjecaj na živote zaposlenih, kako u matičnoj kompaniji tako i sve niže, niz dobavni lanac. Samim time, ESG ciljevi doprinose i blagostanju društva, koje je osvijestilo da smo na nevidljivoj granici – ili već preko nje – štetnih okolišno-društvenih trendova od kojih se bolje odmaknuti dok je to još moguće.

Na Zemlji će nas uskoro biti osam milijardi, a planet je na putu da se vrlo brzo ugrije za više od 1,5 Celzija u odnosu na predindustrijsko doba. Razlika između bogatih i siromašnih nikada nije bila veća, baš kao i razlika između primanja vlasnika i radnika na čijem radu počiva sav uspjeh. Određena redistribucija bogatstva pokazat će se nužnošću, ako svi skupa namjeravamo preživjeti okolišne izazove te uz to živjeti dobro, bolje nego do sada. Plaćanje poreza na profit se podrazumijeva, ali traži se da se kroz društveno odgovorno poslovanje vrati zajednici za brojne resurse koje osigurava. Anketa o prihvaćanju ESG praksi među 35 velikih kompanija, koju je provela konzalting kuća Kearney, u organizaciji AmChama, pokazala je da hrvatski poslovnjaci tek trebaju osvijestiti promjenu koja brzo nastupa. Za to neće biti puno vremena.   

Veliki će predvoditi trend, a svaka tvrtka koja radi za izvoz, osobito na Zapadna tržišta, već je upoznata sa zahtjevima i već poduzima brojne mjere u opskrbnom lancu. Jedna Podravka, koja izvozi na pet kontinenata i u 22 zemlje i ima više od 2.300 dobavljača već od njih traži za sad neobvezujuću izjavu da npr. palmino ulje za Linoladu ne dolazi iz nasada koji su nastali nelegalnim krčenjem šuma. Neki će odmah zaključiti da je takva praksa licemjerni greenwashing, što je nepotrebno zlobno. Od nekuda jednostavno treba krenuti i treba pozdraviti da se ta promjena počela događati.

Pitanje je trenutka kada će takva i slična nastojanja morati biti potkrijepljena obvezujućom dokumentacijom, jer to je sve širi svjetski trend koji predvode financijske institucija. Banke će naprosto od svojih poslovnih klijenata tražiti održivost kako bi im dale kredite, a isto to tražit će i EU fondovi, naš najdraži izvor sredstava. A, kada novac kaže kamo i kako treba ići, tamo se i ide!

Treba biti realističan i priznati da se čini kao da je bitka protiv klimatskih promjena izgubljena, jer je globalno zagrijavanje uhvatilo zamašnjak, upravo kako se uzalud upozoravalo još prije trideset godina. Međutim, ključno je mijenjati neodržive prakse, adaptirati se. Potpuno je jasno da je nužan zaokret i logično je da industrija želi napraviti business case od te tranzicije. ESG je sada trošak a kako na njemu zaraditi, to tek treba vidjeti. Brand awareness je cool, ali nije dovoljan. Reže li EU samom sebi (konkurentsku) granu na kojoj sjedi? Ili pokušava opstati kao najugodnije mjesto za život, u ovakvom svijetu, to zaključite sami. Stvar je u perspektivi, a moja je zelene boje.

Nina Domazet, www.energetika-net.com

Povezane objave

Uredne evidencije – djelotvornije upravljanje imovinom

HF

Kako je to voziti električni bicikl?

HF

‘Jedi, digitaliziraj, voli’

HF

Zelena energija iz rijeke Kupe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više