Hrvatski Fokus
Kultura

Crna faza Mladena Žunjića

Koloristička zaigranost autora i dalje je njegova ključna karakteristika

 
 
Slikar Mladen Žunjić, autor konpleksnog opusa, ne posustaje u radu, kontinuirano slika i čini mi se da pokušava nadoknaditi trenutke proteklog vremena dok se nije intenzivno družio s umjetnošću i svakako nastoji proizvesti u svome atelijeru što je više moguće  radova na velikim formatima u ulju i akrilu. Najnoviji produkt njegova stvaralaštva jest nekoliko slika koji čine začetak novovog ciklusa, nazvanog jednostavno Crna faza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/20180409-083229_5bf7b98ef3e78-scaled.jpg
Jest i prije je nazočnost crne boje na njegovim slikama bila očita, no u ovom novom ciklusu, crna se boja pojavljuje kao limitator slike, trag boje određuje  format i oblik ili pak boja  zauzima centralne ključne točke, prekrivajući ih crnilom, razmeđujući motivske konstrukcije. Boje su i dalje vrlo snažne, pomalo suspregnute od crne, koloristička zaigranost autora i dalje je njegova ključna karakteristika.
 
Donekle je primiren i žestoki ritam koji se jasno uočavao na prošlim ciklusima, slike odaju dojam vrenja, temperatura se diže kako crnilo prekriva površinu.
 
Je li Žunjić razmišlja o slici u potpunosti prekrivenoj crnom bojom i jesu li to možebitne varijacijena onaj, davni čuveni Crni kvadrat ili je u pitanju, nešto posve drugo, vrijeme će odgovoriti. S druge strane, možda autora u ovom trenutku zanimaju istraživanja mogućnosti crne boje, uranjanje u  simboliku tamnog, neprozirnog.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/mladen_zunjic__5ab.jpg
Ovalni, kvadratni oblici i dalje se naziru, vide i na ovim novim slikama, nisu toliko istaknuti kao prije, nema ni više onako jako vibrantnosti, kao da je sve utihnuto u iščekivanju, u očekivanju neumitnog, neizbježivog.
 
Žunjić i dalje ostaje vjeran velikom formatu, najčešće radeći s veličinima od jednog metra i jednog i pol metara, nalazeći u takviim formatima dovoljno prostora i dovoljno slobode za svoje vrlo osobeno izražavanje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kaštelanske štorije 2022.

hrvatski-fokus

Stvarno nestvarni svijet Ive Di Giusto Gamulin

HF

Tuđice

HF

Dalmatinski motivi Nevena Otavijevića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više