Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Konvencija o izmjenama okoliša

Konvenciju je potpisalo 48 država; 16 potpisnika nije ratificiralo. Od 2022. godine konvencija ima 78 država stranaka

 

Konvencija o izmjeni okoliša (ENMOD), formalno Konvencija o zabrani vojne ili bilo koje druge neprijateljske uporabe tehnika modifikacije okoliša, međunarodni je ugovor kojim se zabranjuje vojna ili druga neprijateljska uporaba tehnika modifikacije okoliša koje imaju raširene, dugotrajne ili teške učinke. Potpisan je 18. svibnja 1977. u Ženevi, a stupio je na snagu 5. listopada 1978.

Konvencijom se zabranjuje vremensko ratovanje, a to je korištenje tehnika promjene vremena u svrhu izazivanja štete ili uništenja. Konvencijom o biološkoj raznolikosti iz 2010. također bi se zabranili neki oblici promjene vremena ili geoinženjeringa.

Mnoge države to ne smatraju potpunom zabranom uporabe herbicida u ratovanju, kao što je agent Orange, ali to zahtijeva razmatranje od slučaja do slučaja.

Konvenciju je potpisalo 48 država; 16 potpisnika nije ratificiralo. Od 2022. godine konvencija ima 78 država stranaka.

Povijest

Problem umjetne modifikacije okoliša u vojne ili druge neprijateljske svrhe doveden je na međunarodnu agendu početkom 1970-ih. Nakon odluke SAD-a iz srpnja 1972. da se odrekne upotrebe tehnika modifikacije klime u neprijateljske svrhe, rezolucije američkog Senata iz 1973. kojom se poziva na međunarodni sporazum “o zabrani upotrebe bilo koje aktivnosti ekološke ili geofizičke modifikacije kao ratnog oružja” i detaljnog pregleda vojnih aspekata vremenskih i drugih tehnika modifikacije okoliša od strane Ministarstva obrane, SAD su odlučile tražiti sporazum sa Sovjetskim Savezom kako bi istražile mogućnosti međunarodnog sporazuma.

U srpnju 1974. SAD i SSSR dogovorili su se da će održati bilateralne rasprave o mjerama za prevladavanje opasnosti od uporabe tehnika modifikacije okoliša u vojne svrhe i tri sljedeća kruga rasprava 1974. i 1975. godine. U kolovozu 1975. SAD i SSSR podnijeli su identične nacrte teksta konvencije na Konferenciji Odbora za razoružanje (CCD), Konferenciji o razoružanju, gdje su intenzivni pregovori rezultirali izmijenjenim tekstom i dogovorima u vezi s četiri članka ove Konvencije 1976. godine.

Konvencija je odobrena Rezolucijom 31/72 Opće skupštine Ujedinjenih naroda 10. prosinca 1976., s 96 glasova za i 8 protiv i 30 suzdržanih.

Tehnika modifikacije okoliša

Tehnika modifikacije okoliša uključuje bilo koju tehniku za promjenu – namjernom manipulacijom prirodnim procesima – dinamike, sastava ili strukture Zemlje, uključujući njezinu biotu, litosferu, hidrosferu i atmosferu, ili svemira.

Struktura ENMOD-a

Konvencija sadrži deset članaka i jedan prilog Savjetodavnom odboru stručnjaka. Sastavni dio konvencije su i Dogovori koji se odnose na članke I., II., III. i VIII. Ta Shvaćanja nisu uključena u konvenciju, ali su dio pregovaračkog zapisnika i uključena su u izvješće koje je Konferencija Odbora za razoružanje prenijela Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u rujnu 1976. Izvješće Konferencije Odbora za razoružanje, Svezak I, Opća skupština Službeni zapisi: Trideset i prva sjednica, 27 (A/31/27), New York, Ujedinjeni narodi, 1976., str. 91.

Antropogene klimatske promjene

Članovi ugovora ENMOD odgovorni su za 83 % emisija ugljičnog dioksida od stupanja ugovora na snagu 1978. godine. Ugovor o ENMOD-u potencijalno bi mogle koristiti države članice ENMOD-a koje traže gubitak od klimatskih promjena i naknadu štete od drugih država članica ENMOD-a pred Međunarodnim sudom. Uz saznanje da emisije ugljičnog dioksida mogu poboljšati ekstremne vremenske uvjete, kontinuirane neublažene emisije stakleničkih plinova iz nekih država članica ENMOD-a mogle bi se smatrati “nepromišljenima” u kontekstu namjernog smanjenja emisija iz drugih država članica ENMOD-a. Nejasno je hoće li Međunarodni sud razmotriti ugovor o ENMOD-u kada 29. ožujka 2023. izda pravno mišljenje o međunarodnim obvezama u vezi s klimatskim promjenama koje je zatražila Opća skupština Ujedinjenih naroda.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Environmental_Modification_Convention

Povezane objave

Gradovi vape za rješenjima

HF

Klimatski parametri i promjene

HF

Bankrot proglasilo oko 1.100 ljudi

HF

Budućnost rješenja za klimatizaciju domova i ureda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više