Hrvatski Fokus
Feljtoni

Povijest Crne legije (1)

Tajna groba generala Ranka Bobana

 

Preuzeto iz knjige JURE I BOBAN, Povijest Crne Legije, pisac Marko Marković, Tomislavgrad-Zagreb, 2003., str. 194.

Ne znam jesam li u pravu ili ne, ali koliko sam upoznat i pročitao o svim mogućim hrvatskim vojničkim zapovjednicima prvog rata Prve Hrvatske Države sa tri (3) inicijala NDH u prošlom dvadesetom stoljeću, usuđujem se reći da se je najmanje napisalo ili pisalo o generalu Rafaelu Ranku Bobanu. I ono što se je pisalo, u nekim opisima ima nepravilnosti i neistine, poimence kada neka hrvatska istaknuta pera pišu kako je Ranko Boban bio časnik srpske kraljevske vojske. Kada god sam na te i takove neistine naišao, ako sam mogao odmah sam dotičnome to javio i saopćio mu istinu koju sam ja znao o Ranku Bobanu, kao o susjedu, kao o istom godišnjaku i kolegi mojeg oca Petra Boban, Gabrića, koji mi je pričao o mnogim zajedničkim udarima na srpske kraljevske žandare i druge dogodovštine u zajedničkom buntovničkom životu u selu Bobanova Draga.

Kada sam u Zagrebu u lipnju 2014. godine susreo jednog od tih hrvatskih pera, rekao sam mu da me neizmjerno muči kako to da on i neki drugi mogu tako pisati o generalu Bobanu da je on bio časnik srpske kraljevske vojske, kada to vremenski nije bilo moguće. Ranko je rođen 1907., otišao je u vojsku ljeta, mislim u rujnu 1927., izišao je iz vojske na jesen ili pred jesen 1928. godine i ubrzo iza toga se odselio u Seraing, Belgija. Dakle, Ranko nikako kroz to kratko vrijeme dok je služio kraljevsku vojsku nije mogao niti je imao dovoljno vremena za postići časnički čin srpske kraljevske jugoslavenske vojske. Zato ću prepisati doslovno iz spomenute knjige od stranice 194 do stranice 200 opis kojeg je napisao Marko Marković. Ako se potreba ukaže nešto nadopuniti, to ću rado učiniti. Prilažem sliku Milana Bobana, sina ove Ive Boban nadimkom “Pikaćuša”, jer ja nemam njezinu sliku; koja je dala informacije o Ranku Bobanu Marku Markoviću. Ovu sliku je slikao Zdenko K. pa se zato on ne nalazi na ovoj sliki.To činim zato da ovom opisu dadnem važnu vjerodostojnost, a ne čula/ne-vidila/kazala. Slika je uzeta u nedjelju 25 kolovoza 2019. godine pred kućom Milana Boban “Pikaćeva”. (Milan Boban, Pikaćev (1941-2022) je umro početkom ove 2022. godine. Mo. Mile Boban, Otporaš.) Na sliki su: s lijeva  Igor Vukić, Mile Boban, Milan Boban “Pikaćev” i Stipo Pilić. Namjerno su došli tu da saznaju istinu i više nego su znali o hrvatskom generalu Ranku Boban. Opis je podug i poradi velike povijesne važnosti prepisat ću ga u jednom opisu a ne u nastavcima. Opis počima s naslovom: Tajna Bobanova groba

    Pedesetak godina nakon Bleiburga Jure i Boban ponovno su oživjeli. Agresijom na Hrvatsku obnavljena je uspomena na njih. Ni deset godina nakon uspostave samostalne Hrvatske i njima se nije prestalo govoriti. Ostale hrvatske budnice, kao npr. “Ustani bane”, danas se vrlo rijetko mogu čuti.

    U Slunju je obnovljen spomenik Juri Francetiću. U Grudama, rodnom mjestu Rafaela Bobana, gotovo da nema kuće, gostionice ili druge ustanove koja nema njegovu sliku. Nakon smrti Mate Bobana, (Mate Boban (1940-1997) je brat ovog Milana Boban, Pikaćeva, mo.) uz Rafaelovu sliku često se ističe i slika predsjednika Herceg-Bosne. Njih dvojica bili su bliski rođaci. Matin djed i Rafaelov otac su braća. Rafaelova rodna kuća u Bobanovoj Dragi nosila je broj 546, a sada, po novom obilježavanju kuća, nosi broj 472. (Prilažem sliku kuće Ranka Boban gdje se vrlo jasno vidi kućni broj 472 Rankove kuće. Mo. Mile Boban.)

Slikano u nedjelju 25. kolovoza 2019. Mile Boban i Miro Žanić iz Geelonga, Australija koji je iz dva razloga došao iz Australije u Bobanovu Dragu; da vidi kuću gdje se je Ranko Boban rodio i da uzveliča veselje mojeg 80-og rođendana kojeg sam slavio u subotu 24. kolovoza 2019.

Kako nije imao izravnih potomaka o kući se nitko ne brine. Zarasla je u koprive i korov.

Prepisao iz spomenute knjige u Austinu, Texas, dana 30, rujna 2020. Mile Boban, Otporaš.

(Nastavak slijedi)

Mile Boban

Povezane objave

Crtice o Nikoli Nalješkoviću (2)

hrvatski-fokus

Uloga Srbije u Sarajevskom atentatu (6)

HF

Starci u zlatnom kafezu (6)

hrvatski-fokus

Nepostojeća konstitutivnost Srba u Hrvatskoj (4)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više