Hrvatski Fokus

Pletser: Malo je vjerojatno da će se tako lako odreći vlasničkih i upravljačkih prava

 
 
Velika je vjerojatnost da će Hrvatska izgubiti i spor koji je MOL pokrenuo pred međunarodnim arbitražnim sudom, Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova – ICSID-om – protiv Hrvatske vlade u Zagrebu, u interesu zaštite svojih investicija u Hrvatskoj, budući da Hrvati nisu ispunili svoje ugovorne obveze. Prema riječima mađarskoga naftnog analitičara iz Erste banke, Tamása Pletsera, Hrvatska vlada će, u slučaju da izgubi spor, MOL-u morati isplatiti ogromnu odštetu koja će se mjeriti u stotinama milijuna dolara. Zagreb to želi preduhitriti i, moglo bi se reći, panično traži financijski resurs za otkup paketa INA-inih dionica u vlasništvu MOL-a.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/keyframe.nava_.hu_service_gallery_keyframe_2010_01_04_m1-26828_m1-26828-15590100.jpg
MOL posjeduje 49,08 posto INA-e, a mađarska naftna kompanija posjeduje i upravljačka prava u kompaniji. Nadalje, 44,84 posto kompanije je u vlasništvu hrvatske države. Vrijednost blizu 50-postotnog poslovnog udjela MOL-a u INA-i trenutačno procjenjuje se na nekih 2 milijarde dolara. MOL je pri stjecanju – 2003. i 2009. godine – za pakete dionica Hrvatskoj vladi platio približno 1,3 milijarde dolara.
 
„Malo je vjerojatno da će se mađarska naftna kompanija sukladno hrvatskim očekivanjima za nekoliko stotina milijuna dolara odreći vlasničkih i upravljačkih prava. A ne zna se kako bi Zagreb mogao namaknuti kupoprodajnu cijenu od 2 milijarde dolara. Oko toga danas još nema suglasnosti ni unutar hrvatske vlade, zasada se samo izlazi s idejama“, ističe Tamás Pletser. Tijelo arbitražnog suda je našlo i kako se ne može utvrditi da MOL nije poduzeo sve što se od njega može očekivati kako bi u regiji širio istraživačku djelatnost u ime INA-e.
 
Presuda UNCITRAL-a
 
Nema više tajnosti postupka između INA-e i MOL-a. Sažetak je to sadržaja objavljenih dvadesetak članaka presude arbitražnog suda UNCITRAL. Sadržaj su objavili Mađari. Sada znamo da je arbitraža čvrsto odbacila cjelokupnu argumentaciju hrvatske strane i da nije bilo nikakvih korupcijskih aranžmana. U članku 467. presude navodi se kako arbitražni tribunal izražava 'vrlo veliku sumnju da bi Hrvatska koristila tvrdnje o nelegalnom korporativnom upravljanju i kršenju Međudioničarskog ugovora kao samostalne i neovisne osnove za tužbu, već da su one korištene za ojačavanje tvrdnji o koruptivnosti'. Tužba je pala jer nije dokazana koruptivnost. Tribunal je zaključio kako tzv. 'obveza poduzimanja najboljih mjera' (eng. best effort obligation) nije i obveza postizanja određenih rezultata, čime je ovom definicijom i srušena hrvatska argumentacija na sudu. Na redu je Hrvatska vlada da objavi cijelu arbitražnu presudu.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Cijena projekta Rijeka EPK 2020.

HF

Majda Burić je svim srbofilima rekla istinu!

hrvatski-fokus

Raspuštanje hrvatske države

HF

Pupovac – jaka karika u lancu velikosrpske ideologije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više