Hrvatski Fokus
Kultura

Intelektualna stvarnost

Biblijski motivi, religiozno, filozofsko, književno, iskustveno, ljudsko…

 
 
Ivan Tomljanović: Kainov sindrom (priredio Nikola Šimić Tonin), Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, 2018.
Još od vremena – vremena… ozbiljnije i književno s autobiografskim tragom od antike, Rimljana, kršćanstva, od sv. Augustina (Confessiones, oko 400. g.) pohranjujemo u pretince našega pamćenja neka životna iskustva kojima ne damo da ih sahrani zaborav, čuvamo ih u pričama, a rijetki od nas koricama sačuvaju, papirnatim koricama za trajanje, čuvanje misli, prenošenje spoznaja, što sam ja učinio s Kainovim sindromom Ivana Tomljanovića.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/05/kain-abel.jpg
Autorova intelektualna stvarnost, sastavni dio svakoga dana, misli, asocijacija, traženja, istraživanja i dosegnutoga razumijevanja… rezultat svega istraženoga, spoznatoga, znanstveno obrađenog i ponuđenoga zainteresiranima. Svaka samoća ipak traži sugovornika, potvrdu ili osporavanje. Biblijski motivi, religiozno, filozofsko, književno, iskustveno, ljudsko… Povjesnice crtaju misao njegovoga života. Misaonice zbilje. Povijest jednoga života u književno – filozofskom obliku. Izlazi iz svoga JA i gradi nove dimenzije svoga JA. Nesvjesno. Svjesno. Dosegnuto. Ivan Tomljanović.
 
Eckermannova bilješka od 30. ožujka 1831, govori nam kako je Goethe u razgovoru sa svojim tajnikom izjavio sljedeće: „Sve su to rezultati moga života … a pojedine ispričane činjenice služe samo da bi potvrdile jedno opće zapažanje, jednu uzvišeniju istinu…“
Pamćenje je dostatno samo za upamćene činjenice dok dojmove koje smo nekada stjecali i kojima smo naknadno dodavali refleksije, pokušavali ugraditi u mišljenja, proizvodili stav, gradili princip, pitajući se kako naši prijatelji i neprijatelji „vide“ nas i sebe, i čega su sve još svjesni iz proteklih vremena. Subjektivno je to promatranje u smjeru sve naglašenije objektivizacije.
Ovim rukopisom Ivan Tomljanović s ovoga djelića svog života skida pokrivala s misli, dugotrajno promišljanih kao izazov onima koji o ovim temama žele misliti i progovoriti.
Spoznatim, pisanjem učinjenim povijest će suditi o čovjeku i umjetniku. Može li se precizno odrediti kada se autor upleo u osobnu priču? Možda je oduvijek u njoj. Je su li ovi osvrti objavljivani u  Hrvatskoj reviji koje sam uklopio u knjigu usmjereni na čitatelja ili se tiču isključivo autora, koji želi pisanjem sebi olakšati dušu!?
Traganje za istinom u književnosti, u književnim djelom zapravo je nastojanje koje gradi osobnost svakoga koji ima potrebu tražiti neku nedokučenu dimenziju, a osjeća da postoji.
Preispitivanje neposredne prošlosti. Intima osobnoga iskustva. Nemogućnost dijeljenja, suptilno traženje izraza. Potreba je koja traži psihološki i intelektualni odgovor – kulturni identitet.
 

Nikola Šimić Tonin i Žaklina Kutija

Povezani članci

Emotivni ciklusi Ivane Jovanović Trostmann

HF

Sjećanja Krležinih suvremenika

HF

Stol prostrt za dvoje

HF

Hrvatski jezik na državnoj maturi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...