Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Ne će nam Rusi govoriti što trebamo raditi

Kupite li naše borbene avione, ulazite u brak s nama na dugi rok

 
 
Švedski ministar obrane Peter Hultqvist boravio je u Zagrebu samo deset dana prije predaje ponude Hrvatskoj za nabavku 12 borbenih aviona. U razgovoru za Jutarnji list otkriva zašto bi se hrvatska vlada trebala odlučiti za švedski Gripen umjesto ponuda iz Grčke, Izraela, Južne Koreje, ili Sjedinjenih američkih država.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/14-svyle-196891544f3662426f9.jpg
• Zašto Švedska ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka?
– Vidimo da profesionalna organizacija ne ispunjava svoje ciljeve. Treba nam više vojnika u vojsci i sada imamo strategiju u kojoj kombiniramo profesionalce s ročnicima. Ovo nam omogućuje da imamo više kompletnih jedinica i odluka o obaveznom služenju vojnog roka unaprijedit će nam i olakšati vojnu organizaciju.
 
• Postoji li ruska prijetnja Gotlandu?
– Na Gotlandu smo investirali u vojne snage. Ondje gradimo kompaniju koja proizvodi strojeve. Sljedeće godine uložit ćemo u protuzračnu obranu otoka. Odlučili smo da ćemo na Gotlandu postaviti nove pukovnije i taj mali otok ima veoma važnu vojnu i stratešku poziciju u Baltičkom moru. Nikad ne razgovaramo o prijetnjama, nego o realnostima, poput one da je Rusija aneksirala Krim, da još ratuju u Ukrajini i da su izvršili pritisak na baltičke zemlje. To je stvarnost koje trebamo biti svjesni. Rusija također unapređuje svoje vojne snage i o tome trebamo misliti. Zbog novog sigurnosnog okruženja u našoj regiji nadogradili smo našu strategiju nacionalne obrane. Povećali smo i izdavanja za obranu za 24,7 posto od 2014. do 2020. godine.
 
• Rusija je rekla da bi ulazak Švedske u NATO bio prijetnja njegovoj nacionalnoj sigurnosti. Kako komentirate tu izjavu? Kako Švedska gleda na planove zajedničke obrane u sklopu EU-a?
– Ne ćemo se pridružiti NATO-u kao članica. Zadovoljni smo partnerstvom i vojnim programom s drugim zemljama. Nije na Rusima da nam kažu što trebamo raditi. Mi smo suverena zemlja. Što se tiče zajedničkih planova obrane unutar EU, slažemo se s donesenim odlukama u Uniji i stojimo iza odluka koje su donesene.
 

Dean Žugčić, Jutarnji list

Povezane objave

Koga sve financira George Soros!?

hrvatski-fokus

Erdoğan obnavlja Osmansko Carstvo

HF

Kineska vojska stigla u Afriku

HF

Biografija tajanstvenog i okrutnog vođe Sjeverne Koreje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više